IS-anhängaren Michael Skråmo är nu död, bekräftar hans mamma för SVT Nyheter

IS-rekryteraren Skråmos mamma till SVT: Michael är död

Uppdaterad
Publicerad

Den profilerade terrorrekryteraren Michael Skråmo är död. Det uppger hans mamma för SVT Nyheter.”Det går inte att föreställa sig den sorg vi känner nu”, skriver hon.

Michael Skråmo är den mest profilerade IS-rekryteraren som har rest från Sverige. Han är norsk medborgare, men född och uppvuxen i Göteborg.

I olika videoklipp som han spelade in i Syrien uppmanade han andra att ansluta sig till terrorgruppen IS och han uppmanade också människor att utföra terrorattentat i Sverige.

I början av mars fick SVT Nyheter uppgifter om att Michael Skråmo skulle ha gripits i östra Syrien, men sanningshalten i uppgifterna kom att ifrågasättas. Det är alltså ännu oklart om han någonsin har varit gripen.

”Avled av sina skador”

De senaste veckorna har också motstridiga uppgifter kommit kring om Michael Skråmo är vid liv eller inte. Michael Skråmos mamma uppger nu för SVT Nyheter att han är död.

Det är oklart exakt hur IS-rekryteraren dog, men hans mamma uppger skriftligt att han ”avled av sina skador”.

”Det går inte att föreställa sig den sorg vi känner nu”, skriver hon till SVT Nyheter.

För att få ytterligare en källa att bekräfta Michael Skråmos död har SVT Nyheter tagit kontakt med Säkerhetspolisen. Kommunikationschef Nina Odermalm Schei uppger att det inte ligger i myndighetens uppdrag att bekräfta dödsfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.