SDF-styrkor i Baghouz. Arkivbild. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

SDF: IS är besegrat i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

IS har besegrats i Syrien, skriver en talesperson för den kurdiskledda USA-stödda SDF-alliansen på Twitter. Terrorgruppen ska ha fråntagits det som kallats IS sista fäste i landet.

”Syriens demokratiska styrkor (SDF) deklarerar härmed total eliminering av det så kallade kalifatet och ett 100-procentigt tillintetgörande av IS territorium. På denna unika dag högtidlighåller vi de tusentals martyrer som gjort segern möjlig”, twittrar Mustafa Bali, talesperson för SDF.

– Det här en stor symbolisk seger för den globala koalitionen mot IS, säger Magnus Ranstorp som är terroristexpert på Försvarshögskolan till SVT Nyheter på lördagen.

Han fortsätter:

– IS har varit nära att etablera den här staten. Det är naturligtvis ett stort nederlag att de har förlorat det här territoriet. Det minskar lusten att ansluta sig till den här gruppen temporärt.

– De kan återuppstå om USA drar sig ur konflikten.

Är det slutet för IS?

– Det är det inte. Jag tror att de allra flesta bedömare anser att det här är inte slutet på IS. Det är lång ifrån besegrat.

”Virtuellt kalifat”

Experterna som medverkade i SVT Nyheters direktsändning var båda överens om att IS finns kvar – även på internet. De talar om ett ”virtuellt kalifat”. 

– De är väldigt skickliga från 00-talet att bygga upp ett nätverk. De använde sig av internet för att bygga upp en rekrytering- det virtuella kalifatet. Man kan hålla det vid liv via internet, säger Bitte Hammargren som arbetar som Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Offensiven mot Baghouz inleddes den 9 februari och SDF har återkommande meddelat att en seger närmar sig. Det har dock dröjt, inte minst med anledning av evakueringen av tiotusentals civila.

Finns kvar

Trots att IS nu uppges ha besegrats i det så kallade kalifatets sista fäste utgör terrororganisationen ändå ett hot. En del av dess anhängare håller fortfarande till i de centrala och svåråtkomliga delarna av den syriska öknen medan andra håller sig under radarn i Irak, där de slår till genom plötsliga skjutningar och kidnappningar.

USA har tidigare sagt att man tror att gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, befinner sig i Irak.

I december drevs IS ut ur den sydostliga staden Hajin, som benämnts som terrorrörelsens sista urbana fäste i Syrien. Offensiven i Hajin inleddes i september. Redan i december hävdade Trump att IS var helt besegrat i Syrien, men många ifrågasatte då den amerikanske presidentens utspel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer