Omkring 80 svenska barn finns i flyktinglägret al-Hol i Syrien. SVT:s reporter Stefan Åsberg rapporterar från lägret. Foto: SVT

SVT på plats i flyktinglägret al-Hol: ”Rent vatten och toaletter saknas”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 80 svenska barn till IS-anhängare ska finnas bland de nästan 77 000 människorna som i dag bor i lägret al-Hol i Syrien. Men besked om de svenska barnen där dröjer samtidigt som situationen i lägret beskrivs som mer och mer desperat. SVT:s reporter Stefan Åberg rapporterar på plats från al-Hol, i Syrien.

Läget i det omtalade al-Hol-lägret i Syrien blir allt oroligare.

SVT:s reporter Stefan Åsberg berättar att de möts av stenkastning när de anländer dit.

– Mest oroligt ska det vara bland de utländska IS-anhängarna i lägret, rapporterar han.

Många är sjuka och i behov av vård

Lägret är byggt för 9 000 människor, men just nu finns nästan 77 000 människor från länder som Tyskland, Frankrike, England, Belgien, Schweiz och Sverige. Merparten är barn och ungefär 80 av dem ska vara svenska barn.

– Rent vatten och toaletter saknas för de flesta, många är sjuka och ännu fler behöver vård, säger Stefan Åsberg.

Kamal Drabas som är hjälparbetare i lägret bekräftar den bilden.

– Det finns sårande bland dem, och även sådana som har speciella barnsjukdomar. Vi har en ambulans på plats dag och natt, berättar han.

Oro för radikalisering i lägret

Bland kurderna finns även en oro för en ökad radikalisering bland de unga som påverkats av år av IS-styre och som nu lever i lägret.

– Det viktigaste är barnens psykiska hälsa. De har varit hos IS mellan tre och fem år. Hur upplever barnen det? Hur påverkas de av det som hänt? Det är det viktiga, säger Kamal Drabas.

”Barnen har fötts in i det här”

Samtidigt går förhandlingarna om de svenska barnen långsamt. SVT Nyheter har tidigare rapporterat att inget eget initiativ att ta barnen till Sverige kommer att tas utan UD har sagt att en förfrågan från kurdiska myndigheter måste inkomma för att Sverige ska kunna agera.

– Det kurdiska styret vill se bredare överenskommelser, även om de misstänkta som ska återvända har ekonomisk hjälp i lägren och något slags officiellt erkännande från länder som till exempel Sverige, säger Stefan Åsberg.

Trots de segdragna förhandlingarna tycks alla vara överens om att barnen, på något sätt, måste därifrån.

– Det viktigaste är att komma ihåg att de vuxna reste hit frivilligt medan barnen har fötts in i det här hatet eller tvingas leva i den här meningslösa tillvaron, säger Stefan Åsberg.

Löfven: Barnen ska ha det bra

Senast svenska statsministern Stefan Löfven uttalade sig om situationen beskrev han den som komplicerad men sa att Sverige arbetar för att de barn med Sverigekopplingar som lever där ska ha det så bra som möjligt.

– Vi jobbar intensivt för att barnens rättigheter ska tas till vara så bra som det går. Hjärtat talar för att barn inte ska fara illa, men det är väldigt komplexa förhållanden, sa Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet