Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
100 000 människor på flykt efter Turkietoffensiv Foto: SVT/Reuters

100 000 människor på flykt efter Turkietoffensiv

Uppdaterad
Publicerad

Flera döda på båda sidor när det nu gått två dygn sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv mot kurdisk milis i nordöstra Syrien. Det rapporterar brittiskbaserade människorättsorganisationen SOHR. Nu rapporterar FN att 100 000 människor är på flykt från konflikten, enligt Reuters.

Striderna har lett till att flera tiotusentals människor har flytt sina hem och byarna Darbasiyyeh och Ras Al-Ayn i nordöstra Syrien vid gränsen till Turkiet har nästintill tömts på folk, skriver SOHR, Syriska människorättsobservatoriet.

Dödsiffran förväntas stiga

Många människor, varav minst tio civila, har dödats i den turkiska offensiven, men dödssiffran förväntas stiga. Enligt det turkiska försvarsdepartementet har 200 stridande kurder dödats, rapporterar Reuters, men de uppgifterna är obekräftade.

Sammanlagt 17 civila har dödats i Turkiet sedan militäroffensiven inleddes i nordöstra Syrien.

Oväntat hårt motstånd

SDF, Syrian Democartic Forces, har uppemot 40 000 soldater, enligt kurdiska källor. På grund av brist på tyngre militär utrustning sägs de dock ha svårt att stå emot angrepp med turkiska stridsvagnar och stridsflyg.

Men enligt SVT:s utsände reporter Thomas Thorén, som befinner sig i området, har den turkiska militären mötts av ett överraskande envist motstånd.

– Många förväntade sig att man skulle kunna rycka fram snabbt, men hittills har de syrisk-kurdiska styrkorna behållit sina positioner och stannat för att strida, säger han i SVT Morgonstudion.

Men han menar att styrkeförhållandet ändå uppenbart är till Turkiets fördel.

– De syrisk-kurdiska styrkorna kan bara strida på marken, så Turkiet kan egentligen bara vänta ut utvecklingen. Om ingen stormakt tar dem i örat och stoppar dem så kan de långsamt erövra område efter område.

Militärt stöd från USA

Under SDF:s framgångsrika insatser för att driva ut terrorrörelsen IS från regionen förlitade de sig på militärt understöd från USA, som dragit sig bort från de aktuella områdena inför den turkiska offensiven.

Det kurdiska självstyret uppmanar sina invånare att göra motstånd mot den turkiska militären.

USA vill se sanktioner mot Turkiet

29 republikaner i USA:s representanthus meddelar att de vill driva igenom sanktioner mot Turkiet. Republikanen Liz Cheney skriver i ett uttalande på Twitter att ”Turkiet måste ta konsekvenserna av att skoningslöst ha attackerat våra kurdiska allierade i norra Syrien.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet