Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är inget krig, utan en fredsoperation genomförd av väpnade turkiska styrkor, säger Turkiets ambassadör Hakki Emre Yunt.

Turkiets ambassadör: Syftet är att skapa fred i området och rensa det från terroristgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet säger att över 100 stridande i det kurdkontrollerade området på den syriska sidan av gränsen har dödats. I en intervju med SVT kommenterar Turkiets ambassadör Hakki Emre Yunt situationen.
– Det är inget krig, utan en fredsoperation genomförd av väpnade turkiska styrkor. Vi kallar den ”Operation fredens vår” på grund av syftet med operationen: att skapa fred i området och rensa det från terroristgrupper, säger Turkiets ambassadör Hakki Emre Yunt.

Hakki Emre Yunt säger att han inte tycker att YPG spelade en viktig roll när IS besegrades.

Vilka är terroristerna?

– Det är en grupp som kallar sig YPG, som är en förgrening av PKK. PKK klassas som en terrororganisation av EU, således även av Sverige.

Men det allmänna intrycket bland världens medier är att YPG spelade en viktig roll när IS besegrades?

– Jag håller inte med, de gjorde inte mycket. En terroristgrupp bekämpar inte en annan.

”Vi ska göra allt för att undvika civila offer”

Vad kräver Turkiet av kurderna idag? Ska de lämna området?

– Nej, civilbefolkningen kan stanna. Men vi uppmanar YPG-krigarna att hoppa av om de inte vill dö. Att hoppa av och återvända hem och inte dö i onödan.

Några civila offer hittills?

– Antalet ska begränsas till ett minimum – om det överhuvudtaget blir några. Vi ska göra allt för att undvika civila offer. Vi gjorde det i Afrin och andra områden, där var det nästan inga civila offer.

Jag talade idag med en kurdisk man som flytt från gränsområdet och han sa att det igår var åtminstone tio civila offer i hans hemtrakt.

– YPG kommer att fortsätta med den sortens svarta propaganda. De gjorde likadant i Afrin i förra året. De använde bilder från konflikter i andra delar av världen. Men det ska man inte tro på, säger Turkiets ambassadör Hakki Emre Yunt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet