Anders Danielsson, generaldirektör, Migrationsverket Foto: SVT

Migrationsverkets generaldirektör: ”Vi släpar efter”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor på asylboenden har berättat för SVT Nyheter att de känner sig utsatta och rädda på asylboenden. Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket, medger i Aktuellt att myndighetens arbete inte är så bra som det bör vara.

– Vi släpar efter, jag medger det.

Flera kvinnor på asylboenden har uttryckt oro över att bo med män på asylboenden. De mår dåligt och känner sig rädda. En polis har sagt att det känns som att Sverige har övergett kvinnor och barn. Men Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket, håller inte med.

– Det uttalandet får stå för polisen. Vi har definitivt inte övergett kvinnor och barn, vi arbetar mycket med den frågan. Vi släpar efter, jag medger det. Men vi får inte glömma bort hur det var i höstas, det är lätt att göra det och tro att allting är likadant, men så är det inte. Vi arbetar intensivt med frågan och har väldigt hög ambition att skapa trygghet såväl för kvinnor som barn, som för andra.

#flykt

”Vi lever inte i ett segregerat samhälle”

Han tror inte att separata asylboenden för kvinnor och män är lösningen. I stället vill Anders Danielsson jobba mer med förtroendeåterskapande åtgärder.

– Vi lever inte i ett segregerat samhälle i övrigt. Vi skiljer inte på etniciteter, nationaliteter eller religion. Då ska vi inte heller göra det när det gäller människor som för första gången kommer till Sverige. När det gäller människor som inte kan bete sig och följa våra bestämmelser ska vi se till att de får lämna våra boenden och i yttersta fall få lämna vårt mottagningssystem, säger han.

Anders Danielsson vill att främmande beteenden, trakasserier och mobbning ska bli lätta att upptäcka genom att skapa ett förtroende mellan Migrationsverket och boendena.

– Det ligger självklart ett stort ansvar på Migrationsverket att vara tydliga med information och försöka vara närvarande i så stor utsträckning som vi någonsin kan.

Vill att informationen blir tydligare

Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, vill att informationen ska vara ännu tydligare när asylsökande personer tar sig till Sverige.

– Både kvinnor och män måste direkt när de kommer hit få veta vilka rättigheter man har i Sverige. Vad betyder jämställdhet för oss i Sverige? Man måste få veta att ingen får tala om för dig vad du ska klä på dig, när du ska gå hemifrån eller inte. När de har fått den kunskapen måste vi se till att de lagar och regler vi har upprätthålls på svenska asylboenden, likväl som i samhället.

Hon vill att personalen ska vara en del av arbetet genom att hålla ögon och öron öppna för om kvinnornas liv begränsas.

– De är kvinnor som har utsatts för förföljelse och våld, många gånger kanske de till och med flyr från mäns våld, och så kommer de till ett svensk asylboende där de fortsätter att förföljas och begränsas. Det är oacceptabelt, säger Clara Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet