Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag försöker att inte tänka på det”, säger Oleksandra som flydde kriget i Ukraina. Om två år löper ukrainarnas tillfälliga skydd ut och enligt Migrationsverket kommer folk vilja stanna här. Foto: Martin Ekelin, SVT

Migrationsverket: Ukrainska flyktingar blir kvar längre i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I en ny prognos bedömer Migrationsverket att flyktingar från Ukraina kommer bli kvar längre i Sverige.

– En utveckling med ett långvarigt krig i Ukraina framstår som allt mer trolig, säger Annika Gottberg, planeringsdirektör på Migrationsverket.

I dagsläget kan personer som flytt från Ukraina få tillfälligt skydd i Sverige och andra EU-länder fram till den 4 mars 2025.

Migrationsverket bedömer i sitt nya huvudscenario att EU kommer förlänga det så kallade massflyktsdirektivet i ytterligare ett år, vilket bedöms innebära att fler kommer stanna och söka asyl i Sverige.

– En utveckling med ett långvarigt krig i Ukraina framstår som allt mer trolig. Om kriget fortsätter är det rimligt att anta att flertalet av dem vars tillfälliga skydd löper ut vill stanna kvar i Sverige. Incitamenten att stanna antas också öka ju längre man vistas här, säger Annika Gottberg i ett pressmeddelande.

44 000 flyktingar från Ukraina väntas

Migrationsverkets huvudscenario är det 2025 kommer finnas 44 000 flyktingar från Ukraina i Sverige. Av dem bedöms att hälften kommer söka asyl för att stanna om kriget då fortfarande pågår.

– Vi antar att det stora flertalet kommer att vilja stanna i Sverige om kriget fortsätter och att de då ansöker om framför allt asyl, säger Annika Gottberg.

För 2023 är prognoser att 15 000 personer från Ukraina kommer söka skydd i Sverige. Under 2024 tror man att den siffran kommer vara 10 000.Samtidigt bedömer man att 13 000 personer som sökt skydd enligt direktivet kommer lämna Sverige under 2023.

Ingen minskad invandring i övrigt

I övriga kategorier är prognosen för hur många ansökningar som väntas komma in till Migrationsverket oförändrad jämfört med den förra prognosen i februari.

Bland annat väntas under 2023 16 000 personer söka asyl för första gången, 33 000 väntas ansöka om förlängd asyl, och 80 000 väntas söka medborgarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.