Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SD och M oense om EU:s nya migrationspakt

Uppdaterad
Publicerad

I Tidöavtalet har M och SD enats om migrationspolitiken men när EU-parlamentet beslutade om en ny asyl- och migrationspakt röstade partierna helt olika.

–  Att öppna upp för en lag som ger EU-kommissionen möjlighet att diktera migrantkvoten till Sverige anser jag är helt fel väg att gå och kommer skapa problem för svenska regeringar framöver, säger Charlie Weimers, EU-parlamentariker för SD.

Överenskommelsen innebär bland annat ökad kontroll vid den europeiska gränsen, skärpt hantering av asylärenden samt att EU-kommissionen vid ”krislägen” kommer kunna bestämma om fördelningen av asylsökande.

– Om vi ska få en lägre invandring till Sverige behöver vi bryta den ordning vi haft. I praktiken har ett fåtal länder, inte minst Sverige, fått bära det stora ansvaret, säger Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé i SVT:s Aktuellt.

Charlie Weimers å andra sidan menar att Tomas Tobé och Moderaterna inte agerat i linje med Tidöavtalet när man tillsammans med sin partigrupp EPP sökte stöd åt vänster istället för att rösta med SD och partierna längre höger ut i EU-parlamentet.

Se hela debatten i Aktuellt här.

Så röstade parlamentet

EU-parlamentet godkände på torsdagen att slutförhandlingar får inledas med ministerrådet om fyra av delarna i den asyl- och migrationspakt som EU-kommissionen lade fram hösten 2020.

Röstsiffrorna låg kring 420 ja, 130 nej och cirka 30 nedlagda.

Av de svenska ledamöterna röstade M, KD, L, C, S och MP ja till alla fyra förslagen, medan SD och oberoende förre SD-ledamoten Peter Lundgren sade nej till alla fyra. V sade ja till förslaget om krisåtgärder, men nej till de övriga.

Bland övriga länder noteras att Italiens regeringspartier, även på ytterhögerkanten, nästan mangrant röstade ja till förslagen. Danmarks tre regeringspartier tillhörde i sin tur de få inom parlamentets socialdemokratiska och liberala grupper som röstade emot både förslaget om krisåtgärder samt det huvudförslag som Tomas Tobé ansvarat för.

Källa: EU-parlamentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.