Mikael Damberg (S) om kraven på ny Estonia-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Upptäckten av ett stort hål i Estonias vrak ska utredas vidare, lovar inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Morgonstudion:

– Vi måste ta reda på vad som orsakade hålet och få mer klarhet i vad det betydde för olyckans förlopp.

Estland kräver nya undersökningar av Estonia och i Sverige vill såväl Sverigedemokraterna som Moderaterna och Kristdemokraterna upphäva gravfriden för att möjliggöra nya dykningar på vraket.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är inte främmande för att tillåta nya undersökningar, men säger att han först vill veta om Statens haverikommission anser att nya dykningar är nödvändiga-

– Expertmyndigheterna behöver tid för att utreda hur man bäst går vidare. Det är viktigt att inte stressa fram besked. Det blev tydligt direkt efter katastrofen när politikerna tidigt gav besked man senare fick backa ifrån, säger Mikael Damberg.

Skydd mot plundring

Om haverikommisssionerna i Sverige, Finland och Estland kommer fram till att nya dykningar behövs är Sverige enligt Damberg redo att häva gravfriden kring Estonias vrak. Något  som kan kräva ändring både i svensk lag och det internationella avtal som ingåtts för att skydda platsen från plundrare och nyfikna dykare.

– Viktigt är att arbeta tillsammans med anhöriga och drabbade, och det kommer den svenska haverikommissionen att göra.

Tror du att det kommer sättas någon punkt i den här frågan, att det uppstår klarhet i vad som hände?

– Det finns många konspirationsteorier och jag tror inte att alla grupper kommer få svar på alla sina funderingar. Katastrofen är fortfarande ett öppet sår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.