Mikael Damberg: Tech-jättarna måste bli bättre på att rensa kommentarer

Publicerad

Det finns mycket kvar att göra. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) angående de stora teknikföretagens oförmåga att rensa bort hot, hat och trakasserier från sina plattformar.

Mikael Damberg gästade kvällens Aktuellt för att kommentera SVT Nyheters granskning av livesändningar på nätet och de hot- och hat-kommentarer som ofta förekommer i samband med sändningarna.

Hur nöjd är du med företagens sätt att ta det här ansvaret?

– Det finns mycket kvar att göra. Jag är inte nöjd att olagligheter som trakasserier, hets och hot mot olika folkgrupper och personer ligger kvar efter domar. Det måste bli bättre.

Inrikesministern säger att man för en dialog med de här stora teknikföretagen, som Facebook.

– Och de säger till oss att de växlar upp sin organisation. Att man anställer fler, även svenskspråkiga personer som kan rensa det här. Men uppenbarligen är vi inte där än.

Men hur kan det vara så att vissa saker ligger kvar efter fällande domar, kanske så mycket som i två år?

– Det är för dåligt. För det här är också mediaplattformar som tjänar väldigt mycket pengar. Man har resurser att göra något åt det.

”Polis måste vara närvarande”

Mikael Damberg säger även att det ligger ett stort ansvar på polisen att utreda anmälningar som kommer in.  

– Man har alldeles för länge betraktat internet som något parallellsamhälle där lagar och regler inte gäller. Men så är det inte. Blir man hatad, hotad, trakasserad eller utsatt för annan brottslighet då ska det också polisanmälas.

Och vad är ditt ansvar som minister?

– Flera saker. Till exempel att sätta större press på plattformarna att plocka bort mer och här pågår en del europeiska samarbeten. Sen är det mitt ansvar att se till att polismyndigheten har resurser. Polis måste vara närvarande där brott begås.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.