Mikaela känner sig fortfarande chockad, säger hon, och önskar att hon hade vågat stå på sig och kräva en ambulans när det var fullt på förlossningen. Foto: privat/TT

Mikaela nekades plats på förlossningen – födde dottern Saga i bilen på en parkering

Uppdaterad
Publicerad

Gravida Mikaela Askebäck, 38, nekades plats på förlossningen i Södertälje och hänvisades till Södersjukhuset. Det slutade med att hon tvingades föda sin dotter Saga i bilen på en parkering.

– Det tog fem minuter innan ambulansen kom, men då hade huvudet redan tittat fram.

Den 26 juni klockan 11.43 föddes Mikaela Askebäcks dotter Saga – på parkeringen utanför Bauhaus i Botkyrka. Tanken var att hon skulle föda på Södertälje sjukhus men när Mikaela ringde in till förlossningen efter att ha haft värkar i två timmar fick hon veta att det var fullt.

Trots att det stod i hennes journal att hon var rädd för att föda hemma eller i bilen eftersom hennes tidigare förlossningar gått snabbt blev hon hänvisad till Södersjukhuset, drygt 30 minuter bort.

– När jag hörde att det var fullt blev jag orolig. Jag har två barn sedan tidigare och det sista barnet tog bara en halvtimme från första värken tills hon var ute. Men jag är alldeles för snäll, om någon säger att jag ska åka någon annanstans så gör jag det.

”Låg i baksätet med dörren vidöppen”

Hon och sambon fick skjuts av en kompis, men halvvägs till Södersjukhuset insåg Mikaela Askebäck att de inte skulle hinna.

– När vi var vid avfarten till Bauhaus kände jag att det här kommer inte att funka, benen började skaka och jag kände att vi måste svänga av motorvägen.

Mikaelas sambo ringde SOS och med ambulanspersonal och en barnmorska från Södersjukhuset i telefonen gjorde han sig beredd på att ta emot sin dotter.

– Jag låg ner i baksätet med dörren vidöppen ut mot parkeringen och jag tänkte att jag vill inte att någon ska se att jag ligger där. Det var inte så jag hade tänkt att det skulle bli, men i det läget har man inte så mycket val. Det tog fem minuter innan ambulansen kom, men då hade huvudet redan börjat titta ut, säger Mikaela Askebäck.

Tre krystvärkar senare var dottern Saga född.

– Det var min sambos första barn så det var lite chockartat för honom.

”Man ska inte behöva föda i en bil”

Två veckor har gått sedan den där dagen på parkeringen. Mikaela har fortfarande inte smält upplevelsen, säger hon, men önskar att hon hade vågat stå på sig och kräva en ambulans när det var fullt på förlossningen.

– Det finns en irritation över att de skickade iväg mig eftersom det stod i min journal att jag var rädd att föda i bilen, säger hon. Men Mikaela tycker ändå att hon fick ett bra bemötande efteråt.

– Det är ju skönt att det gick bra, samtidigt ska man inte behöva föda i en bil i Stockholmsområdet. Hade de skjutsat mig till Eskilstuna hade jag fått föda på motorvägen.

”Inget vi önskar några blivande föräldrar”

Maria Hedström, som är chefsbarnmorska på Södertälje sjukhus, beklagar det inträffade.

– Vi beklagar självklart att hon behövde vara med om det här, vi förstår att det är traumatiskt och det är inget vi önskar några blivande föräldrar.

Förlossningskliniken har rapporterat in händelsen som en avvikelse.

– Just den här dagen när hon ringde var det helt fullt, inte bara på alla förlossningsrum utan på alla rum överhuvudtaget. Det tar 30 minuter till Södersjukhuset och barnmorskan gjorde bedömningen att hon skulle hinna trots att man visste att kvinnan kunde föda fort.

Med facit i hand hade ni gjort annorlunda?

– Det hade varit bättre att föda var som helst inne på sjukhuset. Allt är bättre än att föda i bilen på en parkering så hade hon kommit hit hade hon fått föda på sjukhuset. Jag önskar att hon hade kommit hit men jag tror inte att vi kan göra så mycket för att undvika att det här händer, säger Maria Hedström.

– Det kommer hända även i fortsättningen att det är fullt, men det är inte så att vi chansar, i det här fallet gjorde vi bedömningen att hon skulle hinna fram med god marginal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.