Genrebild. Upp till 40 ton mikroplaster hamnar årligen i Östersjön, då mikroplasten slinker igenom våra reningsverk. Foto: TT

Mikroplaster i kräm och schampo förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Ett förbud mot mikroplaster i vissa kosmetiska produkter som duschkräm, tandkräm och schampo är på gång. Från den 1 juli i år förbjuds de små plastbitarna – som tillsätts för att ge en kosmetisk slipande effekt – skriver Dagens Nyheter.

Kornen ställer nämligen till det i vår havsmiljö. Upp till 40 ton mikroplaster hamnar årligen i Östersjön, då mikroplasten slinker igenom våra reningsverk.

– Det är vansinne att tillsätta plast i produkter oavsett vilken produkt det är. Det är inte acceptabelt och vi måste arbeta bort det på ett brett spektrum. Vi vet att reningsverken inte fångar upp dem och vi vet att de når haven, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till tidningen.

Kosmetiska produkter som inte sköljs av direkt efter användning kommer inte att omfattas av förbudet, som regeringen tar beslut om i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.