Militärhjälp begärdes till EU-toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Generalmajor Paul Degerlund i Halmstad fick en begäran från ”hög nivå” att sätta in militär vid EU-toppmötet i Göteborg 2001 som slutade med svåra kravaller, skriver Hallandsposten.

Han minns inga detaljer, exempelvis i vilket skede av oroligheterna eller av vem påstötningarna kom ifrån. -De ville att vi skulle förstärka bevakningen, säger han till HP.

Militär får enligt lag inte användas. Degerlund, då chef för södra militär- distriktet, säger att han begärde statsministerns underskrift på en skriftlig order som dock aldrig kom.

Rann ut i sanden

Paul Degerlund var vid tillfället chef för södra militärdistriktet. Militär får enligt lag inte användas.

-Jag var oerhört väl medveten om vad lagen säger om det här och jag visste inte vilka sanktioner de hade bakom sina krav. Därför begärde jag till och med att få ett papper med statsministerns underskrift, säger han till tidningen.

-När de sedan aldrig hörde av sig med något sådant rann det ut i sanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.