Försvarsmaktens artilleripjäs Archer visas upp i samband med militärövningen Aurora 17. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer, TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Militärövningen Aurora skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten skjuter upp den stora militärövningen Aurora 20. Övningen skulle ha hållits i maj och juni med 25 000 svenska och internationella deltagare. Orsaken är den pågående coronapandemin. Övningen kan ske tidigast 2021, uppger Försvarsmakten.

Kanada har tidigare meddelat att de ställer in sitt deltagande i Aurora. Tyskland har tackat nej och Storbritanniens medverkan bantas. Även Österrike har sagt att de övervägde att inte medverka i övningen.  Nu flyttas hela övningen fram.

– Någon annan alternativ plan finns inte. Just nu är inriktningen att genomföra Aurora något av de kommande åren.

Kan det ske tidigast 2021?

– Det kan inte ske till hösten. Det kan tidigast ske nästa år. Men även det är utmanande tidsmässigt, säger Johan Svensson, produktionschef vid Försvarsmakten till SVT Nyheter.

25 000 militärer skulle delta i Aurora. 22 000 svenskar och 3 000 från andra nationer.

Amerikanskt luftvärn

Planen var att amerikanska arméns luftvärnsbataljon ”5-7”, som nu är baserad i Tyskland, skulle anlända till Sverige i vår för att delta i Aurora 20, som skulle bli större och mer omfattande än föregångaren Aurora 17 – den då största svenska militärövningen i sitt slag på mer än 20 år.

För första gången skulle ett tiotal svenska officerare och USA:s armé bemanna det amerikanska Patriot-batteriet. Den svensk-amerikanska bemanningen i förbandet är ett led i en av de största svenska vapenaffärerna efter kalla kriget.

– Det är ett avbräck i vår förmågebyggnad att inte kunna genomföra övningen på totalen. Men det påverkar inte nämnvärt vår förmåga av uppbyggnad av de två luftvärnsbataljonerna kopplade till Patriot, säger Johan Svensson, produktionschef vid Försvarsmakten.

Han berättar att anskaffning av luftvärn och utbildning av personal pågår, enligt planen.

Flera storövningar drabbas

Det här blir den andra storövningen i Norden som påverkas kraftigt av coronapandemin. Den 11 mars meddelade Norge att man avslutar militärövningen Cold Response i förtid. 14 000 soldater från tio länder skickades hem, varav 350 svenskar.

USA:s militärstab för Europa (EUCOM) meddelade samtidigt att övningen Defender Europe berörs av coronapandemin. Antalet amerikanska deltagare i övningen reduceras.

20 000 amerikanska soldater skulle förflyttas direkt från USA till Europa. Det är USA:s största militära insats i Europa sedan kalla kriget.

”Hälsoskyddet för vår styrka och våra allierade samt partner är av högsta angelägenhet”, skrev USA:s armé i sitt pressmeddelande.

Värnpliktiga

Landets värnpliktiga är just nu i slutet av sin utbildning. Därför kommer viss övningsverksamhet ändå att genomföras, men i betydligt mindre utsträckning.

Beslutet påverkar även delar av den så kallade Totalförsvarsövning 20 som pågår sedan en tid och som innehåller fler civila inslag med myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.