Jordbruksverket vill främja bevarandet av traditionell matkultur i Sverige. På bilden syns maträtten kroppkakor som har sitt ursprung i sydöstra Sverige. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Miljoner till projekt om traditionell mat

Uppdaterad
Publicerad

Nio miljoner kronor. Så mycket kan hugade intressenter söka i bidrag för att sprida information om traditionell småskalig matkultur, skriver Jordbruksverket.

Projekten ska ”göra information om traditionell matkultur synlig för att skapa intresse och sprida kunskap om materiellt och immateriellt kulturarv kopplat till mat, dryck och måltider i Sverige” enligt ett pressmeddelande.

Även projekt för tidigare icke genomförda utredningar eller analyser av ett särskilt område kopplat till mat, dryck och måltider i Sverige kan beviljas pengar.

Jordbruksverket strävar efter projekt som omfattar hela landet eller ett kluster som främjar traditionell mat och matkultur i flera regioner.

Utlysningen är en del av landsbygdsprogrammet och regeringsuppdraget ”Traditionell småskalig matkultur”. Inom uppdraget samarbetar Jordbruksverket med Riksantikvarieämbetet, Institutet för språk och folkminnen samt Sametinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.