Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiet ökar i SVT/Novus senaste väljarbarometer. Foto: SVT/Johan Jeppsson/TT

Novus: Miljöpartiet ökar – tar väljare från S och V

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet ökar i SVT/Novus senaste väljarbarometer. Språkröret Märta Stenevi pekar ut klimatpolitiken som främsta skäl, men uppgången beror sannolikt också på stöd från andra partiers väljare.

Miljöpartiet har i Novus undersökningar sedan i december förra året legat parkerade under riksdagsspärren. Men i augustis väljarbarometer ökar partiet signifikant och får 5,2 procent av väljarstödet.

Över 4-procentsspärren alltså, även om det är inom felmarginalen.

– Det sista halvåret har det blivit väldigt tydligt att det bara är ett parti i svensk politik som är berett att prioritera klimatfrågan på riktigt och att de andra partierna lämnat walk over, säger språkröret Märta Stenevi (MP).

Stenevi: Många vill inte se blå-brun regering

Hon ser också taktiska skäl från väljarna.

– Jag tror att det finns en faktor att många svenskar, precis som vi, inte vill se en blå-brun regering. Ska man hålla Jimmie Åkesson och SD utanför inflytande så behövs vi för en rödgrön regeringsbildning, fortsätter Stenevi.

Torbjörn Sjöström, vd för Novus:

– Vi ser en tydlig rörelse från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna till Miljöpartiet. Huvudförklaringen är sannolikt att man inte ser någon annan utväg; om MP trillar ut så kommer det inte gå att bilda en S-ledd regering.

M och SD lika stora

Värt att notera i den här undersökningen är också att Moderaterna och Sverigedemokraterna är lika stora. Det kan få konsekvenser för Liberalerna som sedan partiledarbytet i våras gjort en resa uppåt i opinionen, menar Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap. Enligt honom riskerar nämligen partiet att bli av med möjliga röster från moderata sympatisörer som gjort sig beredda att stödrösta på L.

– När de märker att Moderaterna riskerar att tappa positionen som största parti i blocket är det troligt att man i så fall drar undan sin röstningsintention på Liberalerna och går tillbaka till M.

Fakta om undersökningen

Det är 1893 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS under perioden 1 augusti till 7 augusti 2022. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

Totalt utgör de som inte svarat 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 3711 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.