Bilden är ett montage. Arkivbild. Foto: TT

Miljöpartiet: Skärp straffen för hot mot journalister

Uppdaterad
Publicerad

Straffen för att hota journalister bör skärpas. Det anser Miljöpartiet som tänker lyfta frågan i blocköverskridande samtal, rapporterar Ekot Sveriges Radio.

Det är den senaste tidens demonstrationer arrangerade av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som gjort att MP nu vill lyfta frågan under de blocköverskridande samtalen om demokrati som inleds i veckan. Det säger partiets rättspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk till Ekot:

– Vi vill att en särskild straffskärpningsgrund ska införas för hot, våld och trakasserier mot journalister.

Plakat med hot

Under manifestationen i Göteborg höll de marscherande nazisterna upp plakat med namn och bild på politiker, journalister och andra som NMR pekade ut som ”förbrytare”. Plakaten och hoten har senare polisanmälts.

Miljöpartiet anser att hot mot journalister också utgör ett hot mot demokratin, och pekar bland annat på en undersökning vid Göteborgs universitet som visar att journalister ibland väljer att avstå från att bevaka vissa händelser på grund av risken för hot.

Hotar demokratin

Varför ska det göras skillnad på en journalist och en gammal tant?

– När journalister hotas drabbas det inte bara den enskilda personen utan det drabbar i förlängningen demokratin och det fria mediet, säger Annika Hirvonen Falk.

Borgerligt stöd

De blocköverskridande samtalen om demokrati inleds i veckan på initiativ av regeringen. Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna är inbjudna. Miljöpartiet är inte ensamma i sin syn på hot mot journalister. Även Liberalerna, bland annat genom ledamoten Birgitta Ohlsson, har tidigare lyft frågan om att skärpa straffen vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda, opinionsbildare och journalister.

På måndagsförmiddagen skrev även Tomas Tobé (M), Moderaternas rättspolitiska talesperson, på Twitter att förslaget är intressant och bör övervägas.

LÄS MER: NMR-plakat polisanmälda efter nazidemonstration

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.