Språkrören Per Bolund och Märta Stenevi på en presskonferens inför den digitala partikongressen. Foto: Henrik Montgomery /TT

Miljöpartiet vill höja kapitalskatterna

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill reformera skattesystemet och införa en så kallad boxmodell på kapital.

Partiet kommer samtidigt att gå till val på höjda skatter för de rikaste, högre a-kassa och slopat karensavdrag.

Miljöpartiet stampar kring fyra procent i opinionsmätningarna. Under partiets digitala kongress har man nu antagit ett program för social rättvisa som man hoppas ska få väljarnas stöd.

Den mest omfattande posten är att kapitalbeskattningen ska göras om för att få in mer pengar till välfärden och klimatomställningen.

Ny kapitalbeskattning

MP vill ersätta dagens kapitalskatter med en boxmodell. Kapitaltillgångar och skulder läggs i en “box” och därefter beskattas boxens sammanräknade värde – i stället för att vinsten beskattas vid exempelvis en försäljning.

-Det ska vara en beskattning som är schablonbaserad, ungefär som det är med ISK (investeringssparkonton) i dag. Ju högre kapital man har, desto mer får man också betala – en progressiv modell som vi har med inkomster i dag, säger språkröret Per Bolund.

Boxmodellen gick inte igenom utan motstånd. Gabriella Rehbinder, som sitter i MP:s styrelse i Stockholm, ville att kongressen skulle säga nej.

-Den skulle göra det lönsamt att öka sin skuldsättning, säger hon.

Ingen fastighetsskatt

Någon återinförd fastighetsskatt, som några miljöpartister varnat för, blir det inte eftersom partiet gör skillnad mellan exempelvis inkomster på kapital från börsen och fastigheter, säger Bolund.

MP ska nu också driva på för att återinföra en högre skatt för de med de högsta inkomsterna och för att bostadsbeskattningen görs om så att inte bostadsrätter premieras framför hyresrätter.

Partistyrelsen föreslog även en höjd skatt på fritidshus, men på denna punkt blev den överkörd av kongressen.

Stöd för stärkta skyddsnät

Miljöpartiet vill bygga vad man kallar det nya, gröna folkhemmet och stärka statens skyddsnät kraftigt.

Ersättningsnivåerna i välfärdssystemen ska höjas, bland annat i form av förstärkt arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och försörjningsstöd. MP vill slå ihop dessa till ett samlat trygghetssystem, vilket vann stöd på kongressen.

Under kongressens andra dag beslutades också att MP ska verka för att helt avskaffa karensavdraget i sjukförsäkringen, som delvis slopats under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.