”Tidsvinsten på att ta flyget mellan Stockholm och Göteborg är försvinnande liten”, säger Grön ungdoms språkrör David Ling. Foto: Grön ungdom/TT

Miljöpartiets ungdomsförbund vill förbjuda inrikesflygningar

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön ungdom, vill förbjuda flygreklam och stoppa inrikesflyg mellan storstäderna. Något som MUF.s förbundsordförande, Benjamin Dousa, tycker är helt uppåt väggarna och menar att ungdomsförbundets positionsförflyttning är farlig för landet.

Inför Miljöpartiets kongress i maj vill Grön ungdom både förbjuda flygreklam och införa ett förbud mot att flyga mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Vi måste flyga mindre. Tidsvinsten på att ta flyget mellan Stockholm och Göteborg är försvinnande liten, men ändå i särklass den vanligaste flygresan i Sverige. Det är oacceptabelt och måste sluta om vi ska nå klimatmålet, säger Grön ungdoms språkrör David Ling till SVT Nyheter.

Utöver att lägga ned flygtrafiken på vissa sträckor vill man även förbjuda flygbolag att ha bonussystem till kunder som flyger ofta.

Man vill också införa en stegrande flygskatt som ökar ju mer en person flyger och på sikt förbjuda flygreklam. I väntan på förbudet, vill man införa varningstexter.

”Måste vara radikala”

Redan förra året drev Grön ungdom på för en kraftigt höjd flygskatt men det tåget hoppade inte Miljöpartiet på, något som David Ling menar beror på feghet.

– Jag tror att de är lite för mesiga och rädda för vad folk ska tycka. Men vi har inte tid med klimatpolitik som ”alla” står bakom, vi måste vara mer radikala än så, säger han.

MUF: Orande utveckling

MUF:s förbundsordförande, Benjamin Dousa, menar att förslaget är en ”mycket dålig idé” som kommer att slå mot både jobb och företagande. Samtidigt oroar han sig för ungdomsförbundets utveckling.

– Tidigare har de ändå varit rimliga och pratat om att det är utsläppen som är problemet, inte själva transporten. Så det här är ju en positionsförflyttning från Miljöpartiet som är farligt för Sverige, säger Dousa.

Tror inte på förbud

Lorents Tovatt, Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson, säger till Ekot att ha gärna tittar vidare på flera av de nya kraven från Grön ungdom, men han tror inte på förbud för inrikesflyg mellan storstäder.

– Jag tycker att det känns lite väl radikalt och onödigt här och nu. Nu har vi flygskatten och vi kommer fortsätta arbeta för att få höghastighetsbanor på plats. Det är saker vi vill använda för att göra flyget onödigt på de sträckorna, säger han.

SVT Nyheter har sökt miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer