Jonas Millard: Jag står inte bakom de grova inläggen på Flashback

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Millard, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, säger till SVT Nyheter att han inte skrivit något av de grova inläggen på det Flashback-konto som han startade när han gick på gymnasiet och att han inte vet vem eller vilka som gjort det.
Han får stöd från partiets gruppledare Mattias Karlsson.

Det var Dagens Nyheter som avslöjade att användaren ”SinX” på nätforumet Flashback i över tio års tid publicerat kvinnoförnedrande inlägg och att den som startade kontot är Jonas Millard (SD).

Han nekar till att han skrivit de grova inläggen och hävdar att han inte vet vem som gjort det.

– Man har olika identiteter, smeknamn, och identiteten bakom dem vet man inte, säger han.

Jonas Millard säger att av de tusentals inläggen på kontot har han själv bara skrivit mellan 10 och 50 och att de har handlat om it-frågor och dataspel och liknande.

– Jag startade kontot medan jag gick på it-gymnasiet i Örebro. Vi startade flera konton. Syftet var att testa informationssäkerheten på Flashback, säger Jonas Millard till SVT Nyheter.

Han säger att ”SinX”-kontot varit tillgängligt för flera personer från första början men att det i dag skulle vara ”nästan tekniskt omöjligt” att få kontakt med de personer som har skrivit på kontot.

”Mitt ansvar att jag skapade kontot”

Vid flera tillfällen har det på kontot publicerats inlägg om att dagens kvinnor enbart är att betrakta som kött. SinX skriver att man ska droga kvinnor för att kunna våldta dem och uppmanar andra att göra detsamma. Känner du inget medansvar?

– Jag känner olust och man ska stå för saker som man har publicerat, men det är väldigt svårt att förklara vad andra skriver. Mitt ansvar är att jag skapade kontot men det är 15-20 år sen, säger Jonas Millard.

Han säger att han för några år sedan noterat att det skrivits ”många osmakliga inlägg” på kontot. På frågan varför han inte reagerade, när han var på väg in i en politisk karriär, säger han att det inte har gått att agera.

– Jag undersökte vad man kan göra. Men möjligheten att påverka Flashback att radera kontot eller inlägg var i princip obefintlig, säger han.

Karlsson: Millard är trovärdig

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna, skriver i ett sms till SVT Nyheter:

”När man läser de värsta kommentarerna som skrivits på det aktuella kontot så vänder det sig i magen. Det är fullständigt vidriga åsikter som måste bekämpas med kraft.”

Han skriver också: ”Samtidigt bedömer vi det som ställt bortom rimligt tvivel att flera personer haft tillgång till och använt detta konto” och att partiet bedömer Millard som ”trovärdig i de samtal vi hittills haft med honom, där han med emfas hävdar att det inte är han som ligger bakom de värsta inläggen och under alla de år han varit verksam i partiet så har det aldrig framkommit några som helst indikationer på att han skulle hysa kvinnofientliga värderingar.”

På en fråga från SVT Nyheter om vad han har för kvinnosyn svarar Jonas Millard:

– Jag vill säga att jag har en bra kvinnosyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer