I ett mejl skickat från Jonas Millards jobbmejl skrev riksdagsledamoten följande till sin partikollega om en annan, kvinnlig partikollega: “Kanske bara jag som missat det, men att ligga med rätt personer verkar vara avgörande för att få fina tjänster i partiet”. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Konto startat av SD-riksdagsledamot spred kvinnohat

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har kvinnoförnedrande inlägg publicerats på nätforumet Flashback av användaren ”SinX”. Kontot startades av den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Jonas Millard, rapporterar Dagens Nyheter.

Bland inläggen finns tips om hur man köper sex utomlands samt hur man kan droga eller misshandla kvinnor för att sedan våldta dem, skriver DN.

Jonas Millard har varit engagerad i Sverigedemokraterna sedan 2001 och har sedan 2014 suttit i riksdagen. Han medger till SVT Nyheter att det var han som startade kontot, men nekar till att ha skrivit de grova inläggen.

Jonas Millard själv säger att kontot startades av flera personer när han läste IT-programmet på gymnasiet, i syfte att testa säkerheten på forumet.

– Jag var intresserad av information, säkerhet och IT-frågor. Jag hade inte en tanke på att det här skulle kunna ske så långt senare.

Kontot har stått som avsändare till nästan 5 000 inlägg och registrerades 2002, skriver DN.

”Känner stor olust”

Till SVT Nyheter säger Jonas Millard att flera av inläggen är ”skrämmande exempel” på hur många människor kan uttrycka sig.

Vilka är dina tankar kring de här uppgifterna?

– Man känner stor olust såklart. Jag har inte läst alla 5 000 inlägg, men jag har tagit del av några. Vissa är vidrigare än andra, det är svårt att peka ut något enstaka.

Enligt Jonas Millard finns det information i flera inlägg som visar på att det inte bara är han som skrivit från kontot.

– Inläggen handlat bland annat om en person som bor i södra Sverige, och om resor som jag aldrig har gjort, säger han.

Undersökte möjligheterna

Såhär i efterhand, ångrar du på något vis att du inte bytte lösenord på kontot?

– Jag minns inte exakt hur jag resonerade, det var så länge sedan. Jag läste inte alla inlägg men såg att det fanns inlägg som andra författat. I det läget undersökte jag möjligheterna att radera kontot, men den möjligheten finns inte på Flashback, säger Jonas Millard och fortsätter.

– Jag misstänker att en förklaring till att jag inte bytte lösenord är att jag hade registrerat kontot på en mejladress som slutade att existera. Det är en möjlig förklaring.

SD: ”Bedömer att han är trovärdig”

Sverigedemokraterna som parti försvarar sin riksdagsledamot och menar att hans förklaringar är att bedöma som trovärdiga. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter kommenterar partiets informationschef Henrik Gustavsson uppgifterna.

”Vi har under ett par veckors tid nu haft en dialog med Jonas, en dialog jag bedömer som öppenhjärtig och ärlig. Därtill har vi gått igenom det underlag vi haft tillgång till. Vår uppfattning är, i det läge vi befinner oss i nu, och sett till det underlag vi har tillgång till, att det inte finns skäl att misstro den redogörelse Jonas för fram i intervjun”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer