Arkivbild. Foto: TT

Milstolpen: Första internationella adoptionen till samkönat par i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fjorton år efter att svensk lagstiftning ändrats har nu ett svensk samkönat par fått adoptera internationellt. Glädjande och hoppingivande, enligt organisationerna RFSU och RFSL.

Det samkönade paret godkändes som föräldrar redan för ett år sen och har nu fått sitt efterlängtade barn.

– Det är oerhört roligt att vi äntligen får ett samkönat par i Sverige som har fått genomföra en internationell adoption, 14 år efter svensk lagstiftning ändrades, säger Hans Linde förbundsordförande för Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

Infördes redan 2003

Sedan 2003 har det varit möjligt för samkönade par att adoptera då partnerskapslagen och förbudet mot adoption till samkönade par avvecklades.

Men enligt Anna Nordqvist, familjepolitisk sakkunnig på Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, har många HBTQ-personer känt att internationell adoption har varit omöjligt.

– Många har suttit och väntat på att det verkligen ska hända och inte riktigt trott på det förrän det verkligen har hänt, säger hon.

”Det har varit en lång process”

Det är organisationen Adoptionscentrum som meddelar nyheten på sin hemsida.

Nyligen beslutade Colombia att inte definiera par utifrån kön, vilket gör att adoption för samkönade par nu är möjligt.

Hans Linde påpekar att det fortfarande är svårt att som samkönat par bli föräldrar.

– Det har varit en lång process, både möjlighet till adoption, men också insemination. Det som nu är viktigt är hur omvärlden reagerar på den här nyheten och att Sverige driver på andra för att möjliggöra internationella adoptioner, säger Hans Linde.

Vill att Sverige ska sätta press på fler länder

Även Anna Nordqvist tycker att Sverige som land ska sätta press för att öka hbtq-personers rättigheter.

– Sverige kan sätta press på att det ska bli enklare för hbtq-personer världen över, och kanske framför allt i länder där man har en progressiv lagstiftning redan, att bli föräldrar, säger hon. 

SVT Nyheter har varit i kontakt med paret, som hälsar att de inte vill kommentera händelsen.

LÄS MER: Svenskt samkönat par godkända för adoption

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.