Mindre jordskalv skakade Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett mindre jordskalv skakade i natt centrala Stockholm. Panikslagna människor ringde till SOS Alarm eller flydde ut på gatorna.

Skalvet, som mätte två på Richter- skalan, inträffade strax efter ett. Epicentrum låg ca sju kilometer sydost om Bromma men kändes i hela centrala Stockholm. Inga personer skadades. Några fönster uppges ha spruckit.

Skalvet förbryllade polisen som till en början misstänkte att det rörde sig om en explosion. Ett större räddnings- pådrag med bland annat helikopter drogs igång.

”Det brakade till”

Janne Hedlund vid Länskommunikationscentralen i Stockholm bor i det drabbade området och var själv en av dem som väcktes av smällen.

-Det brakade till, väldigt kort. Det lät som när de sprängde för tunnelbanan nere i berget, berättar han för SVT Text&Webb.

Känns i närområdet

Siesmologen Reynir Bödvarsson säger till SVT att skalvet är ovanligt, sett med svenska ögon.

-Det är förstås ett litet jordskalv internationell sett men för Sverige är det ett markant skalv. Vi har kanske ungefär tio sådana i landet per år. Det är första gången på mycket länge vi har ett sådant i Stockholm.

Han förklarar också varför skalvet blev så märkbart, trots att dess magnitud var tämligen liten.

-I och med at skalvet är väldigt grunt så känns det rätt så ordentligt i dess närhet.

Liten seismisk aktivitet

I Stockholmsområdet, Uppland och längs med hela Östersjökusten förekommer lite seismisk aktivitet. I området kring Vänern, Bottenviken, Lappland, Tornedalen och kring Malmfälten är det däremot vanligt med skalv.

Enligt Bödvarsson är det inte troligt att det kommer något efterskalv i Stockholmsområdet, och om det kommer blir det så litet att ingen märker det.

Tjugo år sedan sist

Enligt Bödvarsson drabbades Roslagen av ett motsvarande skalv i mitten av 1980-talet. Men större jordbävningar är mycket ovanliga i Norden.

-Vi kan inte utesluta ett skalv på 5-6 på Richterskalan men de är ytterst sällsynta, säger Bödvarsson.

Fakta: Jordskalv i Sverige

• I Sverige inträffar det årligen cirka tio skalv som når över två på Richterskalan, och ett skalv per år över tre. Vart tionde år inträffar ett skalv som når nivå fyra.

• I Skalv är ovanliga i Stockholmsområdet, Uppland och längs med Östersjökusten. I områden kring Vänern, Bottenviken och Lappland – i Tornedalen och kring Malmfälten – är den seismiska aktiviteten högre.

• Svenska jordskalv bildas när den pågående landhöjningen utlöser spänningar som funnits i berggrunden sedan istiden. Jordens översta skikt är uppdelat i flera plattor som ständigt rör sig i förhållande till varandra. De flesta skalven runt om i världen sker i gränsområdena mellan kontinentalplattor som kolliderar.

• Den största jordbävningen i Sverige i modern tid inträffade 1904, och hade sitt epicentrum utanför Kosteröarna i Bohuslän. Den uppmättes till cirka sex på Richterskalan.

Svenska Seismologiska Stationsnätet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.