Forskarna vågar inte dra några slut- satser. Huvudförklaringen nu är att växtförädling har varit mest inriktad på hög avkastning och inte närings- innehåll, som glesats ut när frukten blivit större och mer vattenstinn.
I Sverige har inga studier gjorts och frågan är ny för Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson.
Forskare vid Texas-universitetet i Austin, USA, har granskat hur näringsinnehållet i 43 vanliga frukter och grönsaker förändrats mellan 1950 och 1999.
Av de 13 undersökta ämnena kunde forskarna notera en statistiskt säkerställd minskning i sex stycken: protein, kalcium, fosfor, järn, riboflavin och c-vitamin.
Halterna av B-vitaminet riboflavin hade minskat med 38 procent, övriga ämnen mellan sex och 16 procent, skriver Svenska Dagbladet.
Forskarnas rön har publicerats i tidskriften Journal of the american college of nutrition.
Även i andra studier har ett minskat näringsinnehåll konstaterats. En brittisk studie av ett 40-tal frukter och grönsaker över åren 1940-2002 visar att kalciumhalten minskat med 46 procent i grönsaker och 16 procent i frukt. Andelen magnesium minskade med 24 respektive 16 procent, enligt Svenska Dagbladet.