Mindre näring i frukt och grönt

Uppdaterad
Publicerad

Frukt och grönsaker innehåller inte lika mycket vitaminer och mineraler som för 50 år sedan. Halterna av järn, kalcium och c-vitamin hör till dem som har minskat mest. Det visar amerikanska studier, skriver Svenska Dagbladet.

Forskarna vågar inte dra några slut- satser. Huvudförklaringen nu är att växtförädling har varit mest inriktad på hög avkastning och inte närings- innehåll, som glesats ut när frukten blivit större och mer vattenstinn.

I Sverige har inga studier gjorts och frågan är ny för Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson.

Forskare vid Texas-universitetet i Austin, USA, har granskat hur näringsinnehållet i 43 vanliga frukter och grönsaker förändrats mellan 1950 och 1999.

Av de 13 undersökta ämnena kunde forskarna notera en statistiskt säkerställd minskning i sex stycken: protein, kalcium, fosfor, järn, riboflavin och c-vitamin.

Halterna av B-vitaminet riboflavin hade minskat med 38 procent, övriga ämnen mellan sex och 16 procent, skriver Svenska Dagbladet.

Forskarnas rön har publicerats i tidskriften Journal of the american college of nutrition.

Även i andra studier har ett minskat näringsinnehåll konstaterats. En brittisk studie av ett 40-tal frukter och grönsaker över åren 1940-2002 visar att kalciumhalten minskat med 46 procent i grönsaker och 16 procent i frukt. Andelen magnesium minskade med 24 respektive 16 procent, enligt Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.