I månader har euroländernas finansministrar bråkat om hur stor krisfonden ska vara. Trycket är hårt från länder och organisationer utanför EU att euroområdet ska bygga en stark finansiell brandvägg som kan stoppa krisen från att sprida sig. Minst 1.000 miljarder euro har nämnts.
Användas parallellt
Så mycket pengar var inte eurozonens minimalister, anförda av Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, beredda att stoppa in när de möttes i Köpenhamn i dag. Men de gav ändå med sig en smula genom att godkänna att den tillfälliga krisfonden EFSF ska kunna användas parallellt när den permanenta krisfonden ESM tar vid den 1 juli, om nya stödpaket skulle behövas. Men bara fram till mitten av 2013 och bara om ESM inte nått upp till sin fulla utlåningskapacitet på 500 miljarder euro.
Maximalisterna med Frankrike i spetsen hade velat ha extra allt, men fick ge med sig.
”Stora belopp är bra”
I ett uttalande efter beslutet skriver ministrarna att deras totala brandvägg uppgår till 800 miljarder euro. Men då räknar de kreativt och tar med olika räddningspaket som redan beslutats för Grekland, Irland och Portugal, alltså redan använda, ”gamla” pengar.
-Det här ligger något över vad vi förväntade oss. Sedan kunde man naturligtvis ha hoppats på mer, sade finansminister Anders Borg (M), som inte fick delta i beslutet eftersom Sverige inte är euromedlem.
-Överväldigande eldkraft är nyckeln i de här sammanhangen. Stora belopp är bra. Det minskar risken för att man ska behöva använda pengarna, därför att det stabiliserar situationen, så det är i grund och botten också bra för skattebetalarna i de länder som ska bidra.
Test i april
Testet på om USA, Brasilien, Kina och andra tycker att brandväggen är tillräckligt imponerande kommer i april när både IMF och G20-länderna har möten. Förhoppningen från euroländernas sida är att det då ska komma löften om att övriga världen är beredd att skjuta till pengar. Ett beslut på dagens möte var därför helt nödvändigt, ansåg Borg.
-Vi kan inte få andra länder utanför Europa att ställa upp med mer resurser om vi inte har de här besluten på plats, sade han.
IMF-chefen välkomnar beslutet
Euroländernas beslut välkomnas av IMF-chefen Christine Lagarde, som länge förespråkat en större krisfond för att få slut på krisen.
”Kombinationen av ESM och EFSF, tillsammans med andra europeiska åtgärder, kommer att stärka den europeiska brandväggen och stödja IMF:s ansträngningar att öka sina tillgängliga resurser till gagn för alla våra medlemmar”, skriver hon i ett uttalande.
Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se
TT