Anders Ygeman, digitaliseringsminister. Foto: TT

Minister hoppas 5G-auktion snart kommer igång igen

Publicerad

På måndagskvällen beslutade Förvaltningsrätten i Stockholm att det var fel att portförbjuda kinesiska Huawei utan att de fick överklaga. Enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman innebär inte beslutat att auktionen måste pausas.

-Jag hoppas naturligtvis att auktionen snart ska kunna komma igång igen, säger han till SVT.

Kort efter Förvaltningsrättens beslut sköt Post- och Telestyrelsen upp 5G-auktionen som skulle startat på tisdagen.

Bland olika teleoperatörer är nu oron stor för att utrullningen av 5G-nätet försenas.

Det var den 20 oktober som Post- och Telestyrelsen berättade om villkoren för de fyra bolag som får vara med i den kommande auktionen för så kallade 5G-telefoni. Efter rekommendationer från SÄPO sade PTS att budgivarna inte får använda sig av teknik från kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE på grund av säkerhetsskäl.

Enligt PTS kan inte beslutet överklagas, men det är fel enligt domstolen som nu inhiberar beslutet.

Trygga mobilnät en prioritet

Bakgrunden är den lag som regering och riksdag drev igenom för ett år sedan som kallats Huaweilagen.

– Vår prioritet är att svenska mobilnät ska vara säkra. Och det gör att vi ställer samma krav på säkerhet oavsett vilken av leverantörerna det handlar om, säger Anders Ygeman.

Den lag som du tillsammans med övriga regeringen och riskdagen drev igenom gick i högt tempo. Bidrog det till en rättsosäkerhet?

– Nej, absolut inte. I en rättsstat får den som anser sig drabbad av beslut rätt att överklaga beslutet. Här har myndigheten fattat ett beslut och nu ska förvaltningsrätten se om det finns grund för myndighetens beslut.

Varför kom lagstiftningen på plats så snabbt?

– För at 5G-nätet och mobiltelefoni blir allt mer ingripande i våra liv. Och i takt med att det blir allt viktigare måste också säkerhetskraven höjas.

Om Huawei stängs ute kan det medföra en merkostnad. Bolagets tjänster har hittills varit billiga internationellt. Vem får betala?

-Om det nu är så att en komponent medför fara för landets säkerhet, då är priset för att utesluta en sådan komponent lägre än vad en eventuell prispress skulle kunna ge, säger Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.