Förre sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) köpte tjänster av språkkonsulten för närmare 300.000 kronor 2016. Trots att kompetensen fanns på departementet. Foto: TT arkiv

Minister köpte konsulttjänst för 283.000 – trots att kompetensen fanns internt

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är inte den ende i regeringen som anlitat den engelske språkkonsulten på ett sätt som kan bryta mot reglerna. Även förre sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) köpte tjänster för så stora summor att juristerna slog larm.

Några exempel från 2016 när den omstridde engelske språkkonsulten anlitades av tidigare socialminister Gabriel Wikström (S):

  • Tio minuters tal vid invigningen av cricket-EM i Stockholm: 28.000 kronor
  • Fem minuters tal på Världshälsoorganisationen WHO: 14.000 kronor
  • Tolv minuters tal vid ett forskarmöte i Stockholm: 33.600 kronor

Totalt fakturerade konsulten socialdepartementet 283.450 kronor för att skriva tal på engelska åt Wikström. Dessutom fakturerade han ytterligare nästan 10.000 kronor för att tillsammans med Wikström träna på några av talen.

Jurister larmade

Konsulten skrev korta tal till olika officiella tillställningar. En del framstår som viktigare, till exempel möten vid FN i New York. Andra som mer symboliska, som invigningen av cricket-EM.

Till slut slog juristerna på regeringskansliet larm. Det fanns risk att inköpen stred mot lagen, eftersom de inte upphandlats i konkurrens.

Kompetensen fanns internt

Vanligtvis skrivs ministrarnas tal på engelska av regeringskansliets egen personal.

Socialdepartementet bekräftar också att kompetensen fanns internt:

”Ja, det finns och fanns 2016 kompetens för att skriva engelskspråkiga tal inom socialdepartementet och regeringskansliet.” skriver departementet i ett svar till SVT Nyheter.

Wikström valde alltså ändå att köpa in tjänsten under större delen av 2016.

Fortsatta uppdrag från Bucht

Efter att juristerna slagit larm upphörde han dock att anlita konsulten. Näringsdepartementet och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) fortsatte däremot att använda konsulten för språklig bearbetning av tal. Först efter att flera höga fakturor ifrågasatts, stoppades konsulten i höstas också på näringsdepartementet.

SVT Nyheter har sökt Gabriel Wikström som inte vill kommentera frågan. SVT Nyheter har också sökt den anlitade konsulten, som inte återkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer