Minister vill ha tak på ockerräntor

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s rapportering om att fler svenskar än någonsin hamnar hos kronofogden på grund av obetalda snabblån vill nu ansvarig minister utreda om Sverige ska införa ett tak på ockerräntor.

– Vi måste titta på de fördelar och nackdelar som finns med ett räntetak, men klart är att det inte är ett alternativ att fortsätta som hittills, säger Per Bolund (MP), finansmarknadsminister i den nya regeringen.

Räntorna på så kallade sms-lån är fortfarande ett stort problem för många. Tidigare  i veckan kunde SVT presentera ny statistik om att fler än någonsin, 160 personer per dag, hamnar hos Kronofogden på grund av obetalda snabblån.

SVT granskar snabblånen

Samtidigt skjuter låneföretagens vinster i höjden. Mellan åren 2009 och 2013 har vinsterna ökat med mer än 50 procent.

Tillåtet med räntor på 1000 procent

I Sverige är det fortfarande tillåtet för låneföretagen att ta ut flera tusen procent effektiv ränta på snabblånen. Trots att de flesta EU-länder infört någon form av räntetak. Men när det kan införas i Sverige är oklart.

Peter Bolund anser att han är för ny på jobbet för att kunna ge besked om det.

– Nu har jag varit finansmarknadsminister i en vecka och jag tycker det är viktigt att inte hasta igenom något. Det är också viktigt att se till att företagen inte kan smita från reglerna genom att placera sig i andra länder, säger Per Bolund (MP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet