– Genom att se till att bankerna har tillgång till alla skulder och kan se hela bilden finns också möjligheten att kunna säga nej om man märker ett farligt beteende, säger Per Bolund (MP), finansmarknadsminister. Foto: Janerik Henriksson/TT

Minister vill se ökad kontroll vid långivning

Uppdaterad
Publicerad

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är positiv till Finansinspektionens önskan om ett system där kreditgivare kan se samtliga lån och skulder hos den som söker lån.

– Det här är ett problem som Finansinspektionen pekar på, att man faktiskt kan ta många och stora lån på samma gång och att det inte finns tillräcklig kontroll. Det här är något som jag tycker att vi behöver gå vidare med, säger Per Bolund (MP), finansmarknadsminister.

I dag kan bedrägerier ske när flera lån tecknas hos olika långivare, som i det stora målet i Blekinge kring den misstänkte så kallade ”Ferrarimannen”, där privatpersoner kunnat låna miljonbelopp genom att på kort tid söka sig till uppåt tio olika banker.

Svårt kontrollera skulder

I sin konsumentskyddsrapport tar Finansinspektionen upp problemet att det i dag saknas sätt för långivare att kontrollera låntagares alla skulder. Myndigheten föreslår att regeringen tillsätter en utredning för att göra det möjligt att ge kreditgivarna en helhetsbild, till exempel genom ett centralt system.

– Genom att se till att bankerna har tillgång till alla skulder och kan se hela bilden finns också möjligheten att kunna säga nej om man märker ett farligt beteende, som till exempel bedrägeriförsök, säger Per Bolund (MP), finansmarknadsminister.

Regeringen ska nu ta in förslaget i det arbete som pågår kring ökade kontroller i samband med långivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.