Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansmarknadsministern om eventuell amorteringspaus: ”Det ligger inte i korten nu” Foto: TT/SVT Nyheter

Trots vallöftet – inte aktuellt med amorteringspaus

Uppdaterad
Publicerad

En paus i amorteringskravet ligger inte i korten nu – trots att Moderaterna lovade just det i valrörelsen.

Det säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i SVT:s 30 minuter.

– Det är alltid lättare att vara exakt när man har facit i hand, men så fungerar tyvärr ingen människas liv eller situation, säger han.

Moderaterna lovade en tillfällig amorteringspaus i valrörelsen på grund av hushållens tuffa ekonomiska situation. Frågan behövde inte utredas, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) då.

Men trots att hushållen sedan dess har fått sämre ekonomi har Moderaterna backat.

– Det ligger inte i korten just nu, nu har vi just presenterat en vårbudget med stora förstärkningar till de mest pressade hushållen, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i 30 minuter.

”Lättare när man har facit i hand”

Regeringen har tillsatt en utredning om amorteringen som ska vara klar först 2024. Niklas Wykman menar att regeringen även sett över hur man samlat kan stötta hushållen och att man funnit andra metoder som ger mer träffsäker hjälp.

Men är det inget problem för dig att ni sa en sak innan valet och sedan gör något annat?

– Det är alltid lättare att vara exakt när man har facit i hand, men så fungerar tyvärr ingen människas liv eller situation. Man får göra det bästa utifrån den situation man befinner sig i. Det har varit rätt att ge mest stöd till dem som har de minsta marginalerna, säger han.

Finansinspektionen öppnar för lättnad

Wykman betonar att frågan ägs av Finansinspektionen, som länge har försvarat just amorteringskravet. Den linjen ser dock ut att mjukas upp något nu. I en intervju med Dagens Nyheter öppnade myndighetens generaldirektör Daniel Barr för att kravet i framtiden kan slopas om det finns andra bättre sätt att få ner hushållens höga belåningsgrad.

– Jag tolkar Daniel Barr som att han välkomnar att man gör den här typen av utredning och att man har ett öppet sinne för att det kan finnas metoder, säger Wykman och fortsätter:

– Vi ska ha en amorteringskultur i Sverige, det ska inte vara så att hushållen samlar på sig mer och mer lån och att det inte finns någon ambition att betala tillbaka dem.

Ångrar inte vallöftet

Som svar på frågan om han ångrar vallöftet om en amorteringspaus svarar Wykman:

– Vi pekade på ett stort behov, nämligen att stötta hushållen i den här tuffa situationen. Sedan har vi valt andra verktyg att göra det med, bostadsbidrag, en del skattelättnader och elstöd. Det kan man såklart diskutera men jag tycker att vi har lagt fram en mix som är rimlig och bra.

Se hela 30 minuter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.