Civilminister Lena Micko kallar till sig SCB:s generaldirektör Joakim Stymne Foto: Claudio Bresciani, Pontus Lundahl, TT

Efter statistikproblemen: Regeringen kallar upp SCB-chefen

Uppdaterad
Publicerad

Civilminister Lena Micko (S) är bekymrad över de fortsatta problemen med SCB:s statistik som SVT avslöjat. – Jag tycker det är allvarligt och jag är förvånad över detta. Nu är det upp till myndigheten att gå till botten med det här och bringa klarhet i situationen, säger hon.

Lena Micko säger att hon tänker kalla upp statistikmyndigheten SCB:s generaldirektör för att få en redovisning kring SVT:s nya uppgifter. Generaldirektören ska även redovisa den internrapport kring SCB:s statistikproblem som myndigheten publicerade på fredagen.

– Det är allvarligt om man inte har riktig statistik. Det gäller verkligen att ha tilltro till våra myndigheter och de uppgifter som tas fram, säger Lena Micko.

Gymnasieungdomar samlade in

SVT har bland annat berättat hur SCB lade ut viktiga samhällsundersökningar på call-centerbolag med många gymnasieungdomar anställda med stora problem som följd. Till exempel fanns inget kollektivavtal.

– Jag tycker det är märkligt. Förra veckan fattade vi i regeringen beslut om att följa upp hur myndigheter har hanterat kraven på kollektivavtal i sina upphandlingar. Dels mot bakgrund av att det gått ett tag efter att beslutet togs men också utifrån hur det ser ut i praktiken, att man ser fördelar med detta, säger civilministern.

Vilket ansvar har du och regeringen för det som hänt i SCB eftersom ni ställer sparkrav på myndigheten?

– Regeringen har alltid ett ansvar för att de uppdrag vi ger till myndigheter är realistiska och går att genomföra. Jag upplever inte att vi fått reaktioner på att vi ställt felaktiga krav, säger Lena Micko.

”Regeringens arbete försvåras”

Finansminister Magdalena Andersson säger till SVT att osäkerheten kring SCB:s arbetslöshetssiffror gör att regeringens arbete försvåras.

– Det är en större osäkerhet i arbetslöshetssiffrorna än vad det är normalt är eftersom de har ett mindre urval på grund av de problem de har haft med upphandlingen. Det gör att vi kanske tittar lite mer på annan statistik än vad man gör i normala fall.

Hur påverkar det ert arbete?

– Om man till exempel vill göra nedbrytningar i arbetskraftsundersökningen och titta på mindre grupper då har man mindre säkerhet. Så där finns mindre möjligheter att dra slutsatser om man till exempel vill titta på kvinnor i en viss ålder eller personer i en viss del av landet, säger finansministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.