Har du verkligen koll på statistik? I klippet får du tre tips på hur du undviker statistiska tankefällor. Foto: SVT/Fredrik Larsson

Professorn: ”Folk tror att statistik är sanningen”

Uppdaterad
Publicerad

Statistik stöter vi på ofta i vardagen. Enligt Dan Hedlin, professor i statistik, är det vanligt att missförstå vad en statistisk undersökning egentligen säger.

Ibland är det inte ens tydligt att det är statistik som information bygger på och enligt Dan Hedlin är det lätt att övertolka betydelsen. 

–Jag har märkt det på mig själv, säger han. Jag kan läsa i tidningen att det går bra för blåvalen, och tänker att: ”det vet man väl på något sätt”. Sedan går det upp för mig att det bygger på en statistisk undersökning.

Men är det mindre trovärdigt då menar du?

–Då finns en naturlig statistisk osäkerhet och en naturlig variation från år till år. Men behöver vara medveten om det här och inte övertolka resultaten.

Det sägs ju att man kan säga vad som helst med statistik. Stämmer det?

– Nej, det håller jag inte med om. Man kan ljuga med statistik, men man kan ljuga med vad som helst. Man kan alltid välja selektivt. Statistik är –om den är korrekt gjord och korrekt redovisad– trovärdig.

Dan Hedlin är professor i statistik och gillar att dubbla felmarginalen.

I klippet får du hans tre tips för att undvika statistiska tankefällor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.