Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S). Foto: TT

Ministern om Sverige: ”Det går inte tillräckligt fort”

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) välkomnar Islands nya lag om lika lön för kvinnor och män. – I Sverige ser vi lyckligtvis att löneskillnader långsamt minskar. Det går dock inte tillräckligt fort, kommenterar hon. Samtidigt tappar Sverige i jämställdhet jämfört med Rwanda, enligt Världsekonomiskt Forums senaste rapport.

Åsa Regnér (S) är positiv till Islands nya lag som innebär att företag och myndigheter ska certifieras när det gäller lika lön, och att de som missköter sig kan få böter.

– Det är positivt när länder tar konkreta steg för att komma åt orättvisor som beror på kön. Det är viktigt för jämställdheten. Det ska bli intressant att följa effekterna av den nya isländska lagen, kommenterar hon och fortsätter:

– Det går dock inte tillräckligt fort och vi har därför skärpt kraven på lönekartläggning varje år tillsammans med andra åtgärder i diskrimineringslagstiftningen för att öka takten.

Rwanda passerar Sverige

Enligt rapporten från Världsekonomiskt Forum (WEF) är gapet i jämställdhet mellan kvinnor och män minst i Island, Norge, Finland, Rwanda och Sverige.

Enligt index 2017 har Sverige tappat en placering jämfört med 2015 och 2016. Rwanda har gått om och tagit platsen som fjärde bästa nation. Sverige är nummer fem.

– Rwandas placering kan bland annat förklaras av landets goda noteringar vad det gäller kvinnors politiska representation i parlament och regeringen till följd av introduktionen av lagstiftad könskvotering, meddelar socialdepartementet efter en analys av rapporten.

Hälsa och överlevnad minskar

Departementets analys är att Sveriges jämställdhetsindex ökat med en 1.000-del på ett år (från 0,815 till 0,816). Jämställdheten har även ökat ekonomsikt och är hög när det gäller utbildning, politisk representation och deltagande. Däremot har jämställdheten minskat när det gäller hälsa och överlevnad, enligt departementets analys av rapporten.

Samtidigt toppar Sverige EU:s jämställdhetsindex bland EU:s medlemsländer enligt rapporten 2017. Den avser åren 2005 till 2015 och mäter jämställdhet inom sju områden: hälsa, våld, arbete, ekonomi, makt, tid och kunskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.