Ministern öppnar för statligt vittnesskydd

Publicerad

Hård kritik har riktats mot Linköpingspolisens vittnesskydd.

Nu vill regeringen kunna ta ett större ekonomiskt ansvar för vittnen och deras anhöriga för att bryta tystnadskulturen.

– Jag tittar gärna vidare på ett sådant förslag, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

I november sköts Yusuf i benet och magen av en barndomsvän.

Han gick med på att hjälpa polisen och pekade ut skytten.

Trots att han och målsägandebiträdet upprepade gånger vädjade till Linköpingspolisen att hans anhöriga behöver skyddas eftersom de riskerade att bli måltavlor, bedömde det lokala vittnesskyddet att de var trygga. I mitten av februari besköts familjens lägenhet och en kusin som var på besök, sköts till döds.

Han var tidigare ostraffad och uppges inte ha haft något samröre med kriminalitet.

Vill se statligt ansvar

Åklagaren Eva Kokkonen, som ledde utredningen om mordförsöket på Yusuf och fick skytten dömd till tio års fängelse, anser att polisen missbedömt hotbilden mot familjen. Hon efterfrågar ett statligt ansvar för vittnesskyddet. Det gör även landets kommuner som i dag får stå för kostnaderna.

Yusuf tillhör en stor familj med totalt tio syskon, föräldrar och mormor. De har sedan i våras försökt börja om sina liv i en ny kommun, men ingen har velat ta emot dem. De anses bli en ekonomisk belastning.

Radioprogrammet Kaliber, som också granskat fallet, har frågat landets kommuner om detta. Över hundra kommuner säger att staten borde ta ett större ekonomiskt ansvar för att det inte ska slå hårt mot ekonomin.

Minister positiv

SVT träffar justitieminister Morgan Johansson (S) under ett besök i Norrköping.

På fråga om staten bör ta ett större ekonomiskt ansvar är han positiv.

– Jag tittar gärna vidare på ett sådant förslag. Vi har en särskild utredare som ser över möjligheterna att just förstärka vittnesskyddet och målsägarskyddet. Det här kan mycket väl vara en sådan del som vi i så fall skulle kunna gå fram med, säger han.

Ministern säger också att han vill titta närmare på förslaget för att se hur mycket det skulle kunna kosta.

Han har tagit del av Yusufs och familjens historia om när de försökt bryta mot tystnadskulturen.

– De första jag vill säga är att de har gjort rätt i att försöka medverka för att klara upp de här grova brotten. Det andra jag vill säga är att samhället måste bli mycket bättre på att ge ett bra vittnesstöd och målsägandestöd, säger han.

Har du tips rörande fallet eller vittnesskydd? Hör av dig till reportern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.