Åklagaren: Polisen har missbedömt hotbilden mot familjen

Uppdaterad
Publicerad

Eva Kokkonen var åklagare i förundersökningen om mordförsöket på Yusuf. Hon anser att polisen missbedömt hotbilden och att Yusufs anhöriga borde ha placerats på ett skyddat boende när utredningen pågick.

– Det är klart att mordet inte hade hänt om familjen hade fått flytta härifrån, säger hon när vi besöker området där Yusuf blev utsatt för ett mordförsök och där hans kusin senare blev ihjälskjuten.

Mindre än tre månader efter att Yusuf bestämt sig för att prata med polisen sköts hans kusin ihjäl i familjens bostad. Kusinen var ostraffad, var engagerad i trygghetsfrågor och jobbade på ett bibliotek.

Den 15 februari hade kusinen kommit till släkten för att berätta att han skulle gifta sig. Det ringde på dörren. Han öppnade, stängde snabbt, och blev skjuten med flera skott genom dörren.

En teori är att syftet var att stoppa Yusuf från att vittna i rättegången.

Trots mordet vittnade Yusuf. Rättegången var välbevakad av polis.

Vädjade till polisen

Men tiden före mordet vädjade han och hans målsägandebiträde om att familjen behövde skyddas, att de inte var trygga i det särskilt utsatta området Skäggetorp i Linköping.

Polisen ansåg däremot att de var säkra där.

– Det är uppenbarligen så att det var en missbedömning från polisens sida eftersom den här kusinen blev mördad. Det var inte bara upplevda hot. Det var reella hot, säger Eva Kokkonen, åklagaren som ledde utredningen gällande mordförsöket.

Statlig uppgift att skydda vittnen

Hon anser inte att skyddet för vittnen och deras anhöriga är bra i Sverige utan vill ha liknande system som i USA, där det finns ett omfattande vittnesskyddsprogram. Det hon vill se är möjligheten att snabbt ordna bostäder i mellanstora städer för att skydda familjer.

Radioprogrammet Kaliber som också granskar fallet har i en enkät frågat landets kommuner om de har svårt att hjälpa till att ta hand om personer som behöver skydd. 190 av 290 har svarat på Kalibers enkät och 40 procent anser att det är ett problem och hänvisar till ekonomin.

Kokkonen anser att de drabbade också behöver stöd ekonomiskt när de likt Yusufs föräldrar tvingas sluta på sina jobb. För syskon bör det kunna ordnas utbildningsplatser, utan onödig fördröjning. Att det ekonomiska ansvaret som i dag hamnar på en ofta liten kommun, blir en onödig belastning, menar åklagaren som vill att staten tar ett övergripande ansvar.

– Det är en statlig uppgift att skydda vittnen och deras anhöriga, säger Eva Kokkonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.