Foto: TT

Ministerns språkhjälp för tre dygns resa: 100.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En tre dygn lång resa i Indien för landbygdsminister Sven-Erik Bucht kostade över 100.000 kronor för språklig bearbetning av tal och talepunkter.

– Skattepengar borde användas bättre, säger en tjänsteman på näringsdepartementet till SVT Nyheter.

I november i år åkte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Indien på en så kallad främjarresa. Han träffade indiskt och svenskt näringsliv med syftet att stötta svenskt-indiskt samarbete.

Under de tre dygn han var i Indien höll han ett kort anförande och två tal. Han hade också med sig flera så kallade talepunkter, korta formuleringar om svenska ståndpunkter. Talen och talepunkterna skrevs och översattes till engelska av departementet men bearbetades språkligt av konsulten.

– Det är ju märkligt att vi på regeringskansliet skriver ett tal på fyra timmar, sen tar det konsulten tjugo timmar att bearbeta det, säger en person som SVT pratat med.

Totalt kostade konsultens arbete för förberedelserna inför resan 86.420 kronor, med moms 108.025 kronor.

Lägre kostnad från UD

När departementen nyttjar den språktjänst som UD tillhandahåller blir kostnaderna lägre. Fem timmars insats från UD kostar exempelvis 3.750 kronor.

På Näringsdepartementet har tjänstemännen slagit larm. Betalningen för fem stycken fakturor på totalt nästan en kvarts miljon kronor hålls inne i väntan på tydligare förklaringar från bolaget som konsulten arbetat för.

”Jag får ingen ordning på fakturorna” skriver en tjänsteman i ett mejl till bolaget. Tjänstemannen är också upprörd över att konsulten angett en rad olika kontaktpersoner för varje faktura, utan att specificera vem som är beställaren. ”Jag kan inte vara kontaktperson för något som jag inte vet om.”

Även ersättningsnivåerna väcker frågetecken. Ett begärt belopp ”framstår enligt vår mening som mycket högt i förhållande till den arbetsinsats som skäligen kan ha varit nödvändig” heter det i ett av flera skarpa mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.