Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norges justitieminister Emilie Mehl säger att Foxtrotnätverket nu etablerat sig i Norge. Hör mer i klippet. Foto: SVT/TT/Polisen

Ministrarna i möte efter norsk oro för gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kriminella gäng har börjat etablera sig i Norge, varnar norsk polis. Under onsdagen har justitieminister Gunnar Strömmer (M) haft ett möte med sin norska kollega, Emilie Enger Mehl, för att diskutera hur länderna kan samarbeta för att förhindra att den grova brottsligheten fortsätter ta sig över gränsen.

Tidigare i veckan rapporterade NRK att det kriminella Foxtrot-nätverket har börjat etablera sig i Norge. Framför allt ska det röra sig om en närvaro på narkotikamarknaden. Det finns även andra svenska kriminella nätverk som är verksamma i Norge.

– Senaste året har aktiviteten från svenska gängkriminella på norsk mark varit mer synlig. Både det faktum att de etablerat sig i olika delar av landet och att de är involverade i våldsuppdrag i Norge, säger polischefen Trond Bruen Olsen på avdelningen för organiserad brottslighet till NRK.

Nu växer oron för att den svenska våldsspiralen ska spilla över även till Norge, och idag möttes Sveriges och Norges justitieministrar för att diskutera ländernas samarbete.

– Vi ser att det finns exempel på gränsöverskridande brottslighet mellan Sverige och Norge, och det viktigaste vi kan göra nu är att förebygga en eskalering, säger Emilie Enger Mehl på en pressträff.

Rådet från Strömmer: Arbeta förebyggande

Den norska justitieministern beskriver situationen i Sverige som ”tuff” och ”krävande”, men säger samtidigt att hon är glad över samarbetet länderna emellan.

– Det är viktigt för den norska regeringen att följa situationen tätt i Sverige. Det främsta rådet jag har fått från Gunnar Strömmer är att använda oss av förebyggande arbete, och det är också den norska polisens strategi, säger Emilie Enger Mehl till SVT Nyheter.

”Helt annan situation”

Trots att det verkar som att kriminella gäng, med bas i Sverige, har etablerat sig i Norge så säger Enger Mehl att situationen inte går att jämföra mellan länderna.

– Vi är i en helt annan situation än Sverige. Mitt intryck är att den norska polisen har väldigt god insikt i vilka gäng som opererar här och över gränsen. Nu ser det ut som att Foxtrot har etablerat sig i Norge och det är bra att vi vet det för då kan vi ta till åtgärder direkt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.