Ett år har gått sedan terrorattacken på Drottninggatan Foto: TT

Minnesdag för terrorattacken på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige hedras under lördagen offren och deras anhöriga på årsdagen av terrorattack på Drottninggatan i Stockholm. SVT Nyheter sänder direkt från klockan 11.45 till 15.15. Du ser sändningen i SVT1, SVT2 och på svt.se.

Ett helt år har gått sedan terrordådet på Drottninggatan. Såren är ännu inte läkta och många frågetecken kvarstår. För att hedra de som dog och skadades i lastbilsattacken, arrangerar Stockholm stad tillsammans med regeringen en särskild minnesgudstjänst och en minneskonsert under lördagen.

Minnesgudstjänsten i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm leds av kyrkoherden Annika Millde

– Jag var själv där i närheten av Drottninggatan när det hände och jag möttes av människor som sprang. På deras miner förstod jag ganska snabbt vad som hade hänt, säger Annika Millde, kyrkoherde på Adolf Fredriks kyrka som leder minnesgudstjänsten. 

Förtröstan och hoppfullhet

De inbjudna gästerna är anhöriga och särskilt drabbade. Också de som hjälpte till under dagen, som polis, ambulanspersonal och räddningstjänst kommer att närvara. Dessutom representanter för det officiella Sverige.

– Vi befinner oss nu i påskens och uppståndelsens tid och ett av budskapen där är att ljuset är starkare än mörkret. Att livet är starkare än döden, säger Annika Millde som hoppas att gudstjänsten ska ge förtröstan och hoppfullhet.

Eftermiddagens minneskonsert äger rum på stora scenen i Kungsträdgården och är öppen för allmänheten. Utöver musikframträdanden av bland andra Malena Ernman, Stephen Simmonds och The Get Up Soul Choir kommer också statsminister Stefan Löfven hålla tal.

Foto: TT

”Tillsammans i både sorg och hopp”

Enligt Stockholm stad ska den här dagen, utöver att hedra offren och deras anhöriga, också vara en dag som ska ”påminna om att Stockholm är och ska vara en öppen och demokratisk stad”. 

– Den här gudstjänsten kommer handla om att vara tillsammans i både sorg och hopp. Det passar också i tiden nu när vi går mot vår – det finns till och med ett spirande hopp i naturen nu, säger Annika Millde.

SVT direktsänder från årsdagen med start kl 11.45 och fram till kl 15.15. 

Sändningen samsänds i SVT1, SVT2, SVT Play och på svt.se, varav teckenspråkstolkat i SVT2. 

Kl 11.45- 12.00 Sändningen om årsdagen av terrordådet på Drottninggatan startar. Programledare Ann-Britt Ryd Pettersson och Ted Wigren.     

Kl 12.00 – 13.00 Minnesgudstjänst i Adolf Fredriks kyrka. Inbjudna gäster är anhöriga och särskilt drabbade, berörda som hjälpte till under dagen (ambulans, polis, räddningstjänst, krisstödjare m.fl.) samt representanter för det officiella Sverige.

Gudstjänsten leds av kyrkoherde Annika Millde. Medverkar gör även ärkebiskop Antje Jackelén, biskop Eva Brunne samt Stockholms interreligiösa råd, Iris. Sång framförs av Adolf Fredriks kyrkokörer.

Kl 13.00 – 14.15 Nyhetsmagasin med studiogäster. Programledare Ann-Britt Ryd Pettersson. 

Kl 14.15 – 15.00 Minneskonsert i Kungsträdgården. Programmet består av tal av bland andra statsminister Stefan Löfven samt musikframträdanden av Malena Ernman, Stephen Simmonds, Lars Winnerbäck, Menke samt The Get Up Soul Choir. Konferencier är Mark Levengood.

Kl 15.00 – 15.15 Sammanfattning av årsdagen. Programledare Ann-Britt Ryd Pettersson.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer