Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sven Å Christianson kommenterar sin inblandning i Kevinfallet. Foto: SVT

Christianson: Min roll är väldigt begränsad

Uppdaterad
Publicerad

I sista stund ändrade sig Sven Å Christianson om att ställa upp i Aktuellt i går. Men i dag kom psykologiprofessorn som stöttade polisen i utredningen om mordet på fyraårige Kevin till SVT:s Gomorron Sverige.

Polisens förhör av de små pojkarna, som visats i Dokument inifråns Fallet Kevin har kritiserats hårt. I går kallade Leif GW Persson de timslånga förhören för ”psykisk misshandel”.

Sven Å Christianson har enligt Dokument inifråns granskning haft en viktig roll i att stötta polisen i Arvika i utredningen om mordet av fyraårige Kevin 1998. Han ska ha gett råd om de förhör av barnen som sedan pekades ut som ansvariga för mordet på fyraårige Kevin.

Men enligt Christianson har han inte alls haft någon framträdande roll i förhören.

– Min roll i det här är väldigt begränsad, jag har tagit del av förhör men det är inte jag som håller i dem.

Bråk utanför studion

I samband med att Christianson medverkade i Gomorron Sverige stötte han på Dan Josefsson och det utbröt en diskussion mellan dem.  

– Han kommer och kallar mig ”ditt fega jävla svin” när jag går in i sändning. Det är fruktansvärt att personal på SVT ska angripa mig, säger Sven Å Christianson.   

Josefsson väljer dock att tona ner händelsen och säger att han kallade Christianson för ”fegis” eftersom Christianson ställde in en planerad debatt i Aktuellt mellan honom och Josefsson.   

– Jag sa till honom att han är en ”fegis” som inte ställde upp i Aktuellt. Sedan två veckor var det inbokat att vi skulle prata i Aktuellt och så backar han ur. Det är inte snyggt, säger Josefsson.   

Josefsson anklagade även Sven Å Christianson för att fara med osanning och Josefsson var märkbart irriterad över att Christianson valt att inte möta honom i en debatt.   

”Tog väldigt illa vid mig”

Christianson säger att han tagit del av tio förhör och varit med vid vallningen av den ena pojken, men inte gett instruktioner via en öronsnäcka.

– Det var barnpsykologer som gjorde. Jag kan inte ta ansvar för handlingar och förhör som jag inte var inblandad i.

Christianson säger att han tycker förhören som visats är ”förskräckliga”.

– Jag tog väldigt illa vid mig, varför ingriper inte barnpsykologen här?

Han håller fast vid att det är viktigt att ge gott om tid till förhör med barn som varit med om hemska saker.

– Det finns mängder av klinisk erfarenhet och forskning som visar att det här tar tid. Vi vet inte vad de här barnen har varit med om och det är det som är själva poängen.

”Åtskilliga har berättat att det tar lång tid”

Rickard L Sjöberg, docent i medicinsk psykologi, var den som tipsade producenten Dan Josefsson om vad som ledde till granskningen av Kevinfallet. Han har varit mycket kritisk till de många och långa förhören av pojkarna.

– Pojkarna har förhörts många gånger och man har uppenbart pressat dem att berätta saker som de inte ville berätta. Det är extremt stor risk att det de säger inte stämmer, har han tidigare sagt till SVT Nyheter.

Läs mer: ”Hundratals rättsfall borde granskas”

Sjöberg menar att Christianson vid tiden när utredningen gjordes inte hade någon erfarenhet av forskning om vittnesförhör av barn och har efterfrågat forskningsunderlag och specifika referenser från Sven Å Christanson.

I Gomorron Sverige nämner Christianson att till exempel professor Carl Göran Svedin i Linköping, och Börje Svensson vid Rädda Barnen kan vittna om att det kan ta lång tid att få barn att berätta.

– Åtskilliga forskare har berättat att det tar lång tid innan barn som har bevittnat våld kan närma sig och berätta om den här typen av händelser.

TV: Se Dokument inifrån: Fallet Kevin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet