Minou skänker sitt hår till sjuka barn

Uppdaterad
Publicerad

Donationer av hår blir vanligare och en av dem som valt att spara ut sitt hår för att ge bort det är 7-åriga Minou Wilson.

– Jag vill att alla som vill ha hår ska kunna det, säger hon.

För att ett hår ska kunna doneras och bli en peruk måste det vara minst 35 centimeter långt och ofärgat. Minou Wilson har sparat i över ett år och nu när det äntligen är dags, känns det lite pirrigt säger hon, men tycker att det är okej för att det går till en bra sak.

– Det finns vissa som har sjukdomar som gör att man tappar hår och jag vill hjälpa dem, säger hon.

Håret klipps av i tofsar och skickas via en organisation i Göteborg till Nya Zeeland där det blir till peruker. För att göra en peruk kan det behövas hår från uppemot tio personer. Perukerna kan sedan användas av barn som av olika anledningar inte har hår – till exempel på grund av cancerbehandling eller för att de har alopecia.

Se i klippet ovan vad Minou Wilson tänker om att skänka bort sitt hår.

Alopecia Areata

Alopecia areata kan förekomma i alla åldrar. Fläckarna blir helt kala och förekommer oftast uppe på huvudet, i skäggbotten och på underbenen. Det finns inte någon effektiv behandling, men hos hälften av dem som får sjukdomen växer håret ut igen inom ett år.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.