Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP) och Margot Wallström (S). Foto: TT

Minskat förtroende för nyblivna ministrar

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för de åtta mest kända nyblivna ministrarna sjunker, visar Novus undersökning som presenterades i dag. Utrikesminister Margot Wallström (S) och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tappar mest.

Enligt undersökningen är utrikesminister Margot Wallström (S) fortsatt den minister som flest har högst förtroende för. 53 procent av de 1.070 intervjuade har mycket eller ganska stort förtroende för henne.

Intervjuerna genomfördes mellan den 23 och 27 oktober. Men när liknande intervjuer genomfördes den 3 oktober av Novus hade Margot Wallström större förtroende. Då hade 61 procent av de tillfrågade mycket eller ganska stort förtroende för henne.

– Det kan vara så att erkännandet av Palestina har påverkat Margot Wallström negativt, säger Malena Rosén Sundström, universitetslektor i statsvetenskap.

Minskat förtroende för statsministern

Även statsminister Stefan Löfven (S) tappar i förtroende. 41 procent har mycket eller ganska stort förtroende för honom nu, jämfört med 45 procent den 3 oktober.

Utbildningsminister och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin får 35 procent, jämfört med de 40 procent som han hade i den förra undersökningen.

Romson i botten av de åtta

På fjärde plats hittar vi finansminister Magdalena Andersson (S) som tappar fyra procent, från 28 procent till 24 procent.

Placeringarna på listan är så gott som oförändrade med undantaget för miljöminister, tillika vice statsminister och språkröret Åsa Romson (MP), där förtroendet har minskat från 27 procent i mätningen 3 oktober till 19 procent nu. Hon hamnar i och med detta längst ner på listan.

– Det har ju skrivits en del om Romson den senaste tiden, att hon använt miljöfarlig båtfärg, inte betalat energiskatt och sist var det det här med kollegan som smugglat knarksvampar. Det kan göra att hon har tappat förtroende. Men det finns också en studie vid Linnéuniversitetet som visar på att kvinnor vid politiska skandaler döms hårdare och snabbare, säger Malena Rosén Sundström.

Osäkert parlamentariskt läge kan påverka

Men hon tror inte bara att ministrarnas sämre siffror beror på individuella ”misstag” eller ageranden.

– Även när alliansen tillträdde 2006 minskade förtroendet något, folk visste inte vad ministrarna gick för. Skillnaden nu är det osäkra parlamentariska läget, vi vet inte ens om regeringen får igenom sin budget, säger Malena Rosén Sundström.

Så många har mycket eller ganska stort förtroende för ministrarna

(Förändring mot föregående undersökning i parentes)

  1. Margot Wallström (S) 53 procent (-8)
  2. Stefan Löfven (S) 41 procent (-4)
  3. Gustav Fridolin (MP) 35 procent (-5)
  4. Magdalena Andersson (S) 24 procent (-4)
  5. Mikael Damberg (S) 21 procent (-2)
  6. Ylva Johansson (S) 21 procent (-4)
  7. Alice Bah Kuhnke (MP) 20 procent (-4)
  8. Åsa Romson (MP) 19 procent (-8)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.