Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jämfört med tidigare veckor ökade resandet till Gotland, men jämfört med tidigare midsommar minskade de. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rörelsedata: Minskat resande jämfört med midsommar 2019

Uppdaterad
Publicerad

Resandet under midsommar minskade jämfört med motsvarande dagar förra året, visar statistik från Telia.

Folkhälsomyndigheten uppmanade, precis som inför vårens tidigare högtider, svenskar att tänka till innan de genomförde resor under midsommarhelgen med anledning av coronapandemin.

Under torsdagen och fredagen ökade visserligen resandet kraftigt överlag – men i jämförelse med motsvarande dagar midsommar 2019 är det mestadels nedgångar. Detta enligt statistik från Telias tjänst Crowd Insights, som SVT har tagit del av.

Svenskarna rör sig mer

Exempelvis ökade resandet från Stockholms län till Gotlands län med över 300 procent jämfört med snittet under vecka 22 och 23. Jämför man däremot med midsommar 2019 minskade resandet från Stockholm till Gotland med 36 procent.

Jämför man rörelsestatistiken med vårens tidigare högtider under pandemin verkar det som att svenskarna har börjar röra sig mer, vilket sammanfaller med att reserestriktionerna inom Sverige lättades tidigare i juni.

– Vi ser fortfarande en minskning, men den är inte lika stor som vid till exempel Kristi himmelsfärds. Folk börjar röra sig mer och mer, samtidigt är det fortfarande inte i närheten av förra året för flera vanliga resmål, säger Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia.

Topp tio – förändring för vanligaste resorna

Visa

De tio största reseflödena under midsommar 2019 och hur de har förändrats i volym midsommar 2020, på kommunnivå.

Stockholm till Nacka: -5%

Stockholm till Norrtälje: -37%

Kalmar till Mörbylånga: -4%

Värmdö till Nacka: 13%

Kalmar till Borgholm: -21%

Laholm till Halmstad: -7%

Falkenberg till Halmstad: -12%

Uppsala till Norrtälje: -13%

Uddevalla till Lysekil: -14%

Ystad till Simrishamn: -19%

Statistiken är hämtad från Telias tjänst Crowd Insights som bygger på anonym och aggregerad data från Telias mobilnät. Statistiken är justerad för att vara representativ för hela Sveriges befolkning.

Källa: Telia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer