Brittsommar runt hörnet – men först kommer frosten

Publicerad

Nästa vecka kan värme från Sydeuropa leta sig upp i delar av landet. Redan i helgen kan det bli upp mot 14 grader i delar av landet.
– Det blir brittsommar, säger SVTs meteorolog Deana Bajic.

Brittsommar är det när det blir lite varmare och soligare kring Brittadagen den 7 oktober. Och runt tisdag och onsdag nästa vecka ser det ut att bli just så när luft från varmare breddgrader letar sig hit.

– En högtrycksrygg över västra Rysland tar med sig värme från södra Europa. I Götaland och östra Svealand kan det bli upp emot 18 grader, säger Deana Bajic.

i helgen blir det varmare, men det är först nästa vecka som det rör sig upp mot 18 grader i delar av landet. Foto: SVT

Redan i helgen kommer temperaturen att stiga något. På fredag kan det bli upp emot 14 grader i södra Sverige, och resten av helgen kommer det vara runt 10 grader i södra Sverige och upp emot 7 grader i stora delar av Norrland. Men ordentligt varmt blir det alltså inte förrän nästa vecka.

Först kommer frosten

Men innan solen och värmen kommer på återbesök blir det kallare.

Tack vare en högtrycksrygg som växer in i landet i natt kan det bli minusgrader ända ner i Svealand och delar av Götaland.

– Man ska tänka på blommorna i natt. Det blir säsongens första natt med minusgrader i större område, säger Deana Bajic.

Men kylan blir inte långvarig. Redan på torsdag passerar ett lågtryck som ger regn och stigande temperaturer. I Norrbotten kan dock större snöfall vänta.

Regn drar in västerifrån fram på torsdagen. Från norra Dalarna och norrut lär det inledningsvis bli snöfall Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer