Foto: Isabell Höjman/TT

Missade cellprov gör att cancer går oupptäckt

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 40 procent av kvinnor som har drabbats av livmoderhalscancer har missat flera cellprovskontroller som de har kallats till. Det visar opublicerade analyser av data från nationella kvalitetsregistret, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Vi var väldigt förvånade när vi fick fram de här siffrorna, säger Björn Strander, som är docent i gynekologi och ordförande i den nationella vårdprogramgruppen för att förebygga livmoderhalscancer, till Ekot.

Kvinnor mellan 23 och 60 år kallas regelbundet till cellprovskontroller för att förebygga livmoderhalscancer.

Analysen från nationella kvalitetsregistret visar att av de som senare utvecklar cancer har 40 procent missat att dyka upp på kontrollerna. 

– Det finns en liten grupp som är 2-3 procent av den kvinnliga befolkningen som får kallelser, som inte går alls eller som åtminstone inte har deltagit på åtta år. Den här lilla gruppen står för 40 procent av all livmoderhalscancer i Sverige. Så man ökar risken ju mer man väntar, säger Björn Strander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.