Foto: SVT & TT

Missbruk av smärtplåster tar allt fler liv

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan dog fyra unga personer i Nynäshamn efter överdoser med smärtstillande plåster. Missbruk av plåstren kräver allt fler liv i Sverige. På tio år har antalet dödsfall ökat från fem år 2004 till 66, år 2014.

Nynäshamnsborna är oroade. För några veckor sedan hittades fyra unga människor döda på. Det visade sig snart att det de döda hade gemensamt var att de alla kommit över smärtstillande plåster som innehåller en morfinliknande substans

– Vi är starkt bekymrade över utvecklingen i slutet av maj och inledningen av juni, säger Max Åkerwall, lokalpolischef Haninge-Nynäshamn.

Missbruk av smärtplåster

Vanliga inom cancervården

Smärtstillande plåster började användas  i slutet av 1990-talet och blev snabbt populära inom framför allt cancervården. Det smärtstillande ämnet fentanyl insöndras sakta genom huden under de tre dygn plåstret ska sitta på.

Men med tiden upptäckte missbrukare att det gick att droga sig på plåstren. Många försökte komma över begagnade plåster, som fortfarande innehåller mycket verksam substans. Flera personer har blivit dömda för att han stulit plåster från patienter, i vissa fall direkt från deras ryggar.

Röks, görs till te och tuggas

Samtidigt kom de första fallen av överdosering. Samtalen började komma till Giftinformationscentralen och här lärde man sig att missbrukarna är uppfinningsrika.

– Man strimlar plåster för att röka dem, man använder plåstren i tepåsar eller man bara tuggar på dem, säger Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen.

Starkare än heroin

Fentanyl är ett mycket potent läkemedel, många gånger starkare än heroin och morfin. Det är också mycket svårt att dosera vid till exempel rökning. Den allvarligaste konsekvensen vid överdosering är densamma som vid alla opiater: att personen slutar andas och dör.

Mycket tyder på att missbruken av smärtplåster håller på att etableras i Sverige. På tio år har antalet fentanyl-relaterade dödsfall stigit från fem år 2004 till 66 år 2014. I dessa siffror finns även en del självmord bland smärtpatienter som haft plåstren legalt förskrivna.

Oro för att ungdomar ska lockas

Efter tragedierna i Nynäshamn fruktar polischef Max Åkerwall att missbrukare inte tar plåstren på allvar. Han oroar sig för att fler ungdomar ska frestas experimentera.

Att det är ett ”vanligt” plåster kan säkert bidra till att man är lite nyfiken och inte blir llika försiktig som man skulle vara om det var mer konstiga preparat som tabletter eller pulver, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missbruk av smärtplåster

Mer i ämnet