Den äldre brodern är i 40-årsåldern och har haft en chefsposition på en svensk myndighet. Han har även arbetat för Säpo och Försvarsmakten. Foto: TT

Bröder kommer åtalas misstänkta för grovt spionage

Uppdaterad
Publicerad

De två bröder som suttit häktade i över ett år väntas bli åtalade vid Stockholms tingsrätt misstänka för grovt spioneri. Brottsligheten ska ha pågått under tio års tid.

De misstänkta bröderna är hemmahörande i Uppsala och har suttit häktade i över ett år. De misstänks för spioneri mot Sverige. Brotten som de är misstänkta för ska ha begåtts i bland annat Stockholm, mellan mars 2011 och september 2021.

På fredagsförmiddagen kommer åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål att väcka åtal. Åtalet handlar om grovt spioneri och grov obehörig befattning med hemlig uppgift, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

En stor del av uppgifterna i förundersökningen är hemliga och åklagarna kommer därför ha begränsade möjligheter att uttala sig om utredningen.

Gjorde myndighetskarriär 

Storebrodern, en man i 40-årsåldern, greps i september 2021 misstänkt för spioneri. Han var då en högt uppsatt chef inom en statlig myndighet och hade sedan tidigare en bakgrund inom bland annat Säkerhetspolisen, Säpo, och Försvarsmaktens underrättelsetjänst Must. 

Två månader senare greps även mannens yngre bror, som också han ska ha arbetat vid Säpo under en tid. 

Advokat Anton Strand försvarar den äldre brodern och säger att hans klient nekar till brott. 

– Han tillbakavisar att han skulle ha gjort någonting felaktigt, säger Anton Strand till SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna har kopplingar till Iran, men om även misstankarna har koppling dit är ännu oklart. Se en sammanfattning av händelseförloppet i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.