Misstänks sjuka av HPV-vaccin

Publicerad

De vaccinerades mot livmoderhalscancer – sedan drabbades de av syndromet POTS. Tre unga kvinnor har anmält de misstänkta biverkningarna till Läkemedelsverket.

Det här är de första svenska fallen som anmälts till Läkemedelsverket. Läkemedelsverket fick rapporter om fallen från hälso- och sjukvården för drygt en vecka sedan.

Tidigare i år slog myndigheter i Danmark larm efter flera fall av misstänkta biverkningar av vaccin mot HPV, som ges till flickor för att skydda mot livmoderhalscancer. Där hade då 50 fall av POTS, som orsakar hjärtklappning, yrsel och svimningar, och ett kroniskt smärttillstånd kallat CRPS, rapporterats. Efter detta beslutade europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att inleda en utredning vilken svenska Läkemedelsverket nu avvaktar.

– Vi tar det här på största allvar och det är ju en utredning som har startat. Sedan finns det ju fördelar med ett vaccin också, och man ska ju då väga dessa mot nackdelarna. Och bedömningen är gjord att fördelarna överväger. Det gäller generellt för alla läkemedel, säger Anna-Lena Berggren, gruppchef på enheten för läkemedelssäkerhet.

TT: Vad säger du till dem som blir oroliga?

– Jag tycker det är väsentligt att man då tänker på att det finns fördelar också, att det är därför det finns med i vaccinationsprogrammet.

Sedan 2010 ingår vaccin mot humant papillomvirus (HPV) i det nationella vaccinationsprogrammet och erbjuds flickor i årskurs fem och sex.

HPV är ett virus som överförs genom sexuella kontakter. Det kan leda till kondylom och även till cellförändringar i livmoderhalsen som kan utvecklas till cancer. I Sverige finns två godkända HPV-vaccin: Gardasil och Cevarix.

Över 70 miljoner flickor över hela världen har hittills vaccinerats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer