Misstänkt cyberangrepp mot a-kassa – krisplan aktiveras

Uppdaterad
Publicerad

En a-kassa har utsatts för en misstänkt cybersäkerhetsrelaterad incident, uppger serviceorganisationen Sveriges a-kassor.

Vilken a-kassa det rör sig om eller exakt vad som har hänt vill man inte berätta.

– Vi kan inte säga vilken a-kassa det är. Själva incidenten är koncentrerad till den, men än så länge är ingen verksamhet påverkad, säger Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor, till TT.

Huruvida några känsliga uppgifter läckt ut kan han inte svara på.

– Det är det man tittar på nu. Vad som har, eller kan ha, hänt, säger Eriksson.

En krisplan har aktiverats och händelsen utreds tillsammans med driftleverantörer och andra experter, för att minimera risken för eventuell konsekvenser.

– Nu tittar man på vad man behöver göra framåt för att reparera det som man ser spår av, som inte ska finnas i miljön, säger Tomas Eriksson.

Utredning kan ta flera dagar

Det kan dröja en eller flera dagar innan utredningen kommit fram till ett resultat, säger Tomas Eriksson. Mer exakt än så går det inte att vara än.

Han säger att incidenten inte rör något som har skett i den utsatta a-kassans interna it-miljö, utan den gemensamma mellan a-kassorna.

– Vi jobbar kontinuerligt med helt normal säkerhetsverksamhet, precis som alla andra behöver göra som bedriver den här typen av verksamhet.

Sveriges a-kassor har lämnat en redovisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.