Foto: SVT

Upp till 100 procent hästkött i Findus lasagne

Uppdaterad
Publicerad

Det började med att Findus drog tillbaka sin lasagne sedan det visat sig att lasagnen innehöll hästkött. Nu följer andra handelskedjor som Axfood, Coop och Ica.

I Storbritannien har bland annat miljoner hamburgare återkallats av stora kedjor som Burger King sedan analyser visat att nötköttet var hästkött.

Findus lät därför testa prover i ett tyskt laboratorium och på fredagen kom svaret – rikligt med häst-dna. Findus bekräftar för SVT att deras frysta portionslasagne innehåller mellan 60 och 100 procent hästkött.

Findus kallade även tillbaka produkter från England och Frankrike. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP kommer hästköttet från ett rumänskt slakteri, via ett franskt kötthanteringsföretag till den luxemburgska producenten Comigel.

– Eftersom det är samma leverantör har vi sedan i måndags stoppat våra utleveranser från Findus lager. Vi har också informerat våra kunder om att stoppa distributionen, säger Henrik Nyberg, produktionsdirekör på Findus till SVT Nyheter.

Försäkran från leverantören

Efter larmet informerade Findus i Sverige i måndags Livsmedelsverket och drog in lasagnen från sina och kundernas lager, men väntade att återkalla produkterna från konsumenterna.

– Vi hade en försäkran från leverantören att det inte rörde sig om något som hälsofarligt för konsumenten. Hade det varit det, så hade det varit ett annat läge. Då hade vi dragit tillbaka produkten från konsumentledet direkt, säger Henrik Nyberg.

Återkallandet berör bara just enportionslasagnen, 375 gram, alla andra nötköttsleverantörer har försäkrat för Findus att de inte blandat hästkött i maten.

Just den lasagne som sålts i Sverige ska inte vara hälsofarlig, men annat hästkött kan innehålla mediciner som kan vara cancerframkallande hos människor.

Coop och Axfood

Även Axfood återkallar lasagne som misstänks innehålla hästkött. Det gäller varumärkena Eldorado Lasagne Bolognese 1 kilo, Willys Lasagne Bolognese 400 gram samt Hemköp Lasagne Bolognese 400 gram.

Företaget bakom produkterna har använt kött från samma slakteri som levererat hästkött till Findus återkallade lasagne, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Likt Findus har Axfood skickat prover för analys men ännu har laboratoriet inte bekräftat misstankarna.

På eftermiddagen drog även Coop tillbaka sin lasagne ”Coop Lasagne 400 gram” då matkedjan har samma underleverantör som Findus och Axfood. Coop skriver i ett pressmeddelande, likt de andra två, att produkten inte utgör någon hälsofara men att lasagnen förstås ska innehålla det som står i innehållsförteckningen.

Coop uppmanar den som köpt varan att byta den i närmaste butik. Livsmedelsverket är informerat.

Ica basic

Även Ica har dragit tillbaka sin lasagne Ica basic, 400 gram.

– Det finns en misstanke om att det kan finnas hästkött i färsen, men vi har inte fått det bekräftat från leverantören, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica, till TT.

Lasagnen kommer från samma leverantör som Findus lasagne.

– Produkten har återkallats från våra lager och från butik. Vi har också låst kassorna centralt, om butikerna inte hinner plocka bort varan, säger Stiernstedt, men betonar att färsen inte är hälsofarlig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hästköttskandalen

Mer i ämnet